söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Ekonomiska svårigheter och hjärtförstoring

Publicerad: 27 juni 2017, 06:13

Foto: Thinkstock

Barn som växer upp i familjer med låg inkomst tycks, vid undersökning 30 år senare, kunna ha större sannolikhet för hjärtförstoring, visar en ny studie från Finland.


Forskarna bakom studien har följt drygt 1 871 personer mellan 1980 och 2011, rapporterar Vetenskapsradion i Sveriges Radio.

I studien svarade föräldrarna på frågor om hur barnen och ungdomarna hade det i sina familjer när de var tre respektive 18 år gamla. Efter 31 år gjordes ultraljud på hjärtat.

Personer från de fattigaste familjerna verkade ha en ökad risk för hjärtförstoring, visade resultaten när de var i 30- och 40-årsåldern — trots att hänsyn togs till vanliga riskfaktorer, till exempel blodtryck och fetma.

– Jag tror att vi lever i ett samhälle som blir mer och mer ojämlikt. Men vi folkhälsoforskare, åtminstone i Sverige, har ännu inte riktigt fått upp ögonen för vad socioekonomiska skillnader gör för hälsan, säger Johan Sundström, hjärtläkare och professor vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, till Vetenskapsradion.

De finländska forskarna påpekar att studien inte säger något om orsaken till hjärtproblemen, utan bara påvisar ett samband mellan socioekonomisk status och hjärtförstoring.

– Att säga att man borde stötta barn från fattiga familjer för att undvika hjärtsjukdom, det är att övertolka data lite grand, säger Johan Sundström.

Läs abstract:

Tomi Laitinen med flera. Association of Socioeconomic Status in Childhood With Left Ventricular Structure and Diastolic Function in Adulthood The Cardiovascular Risk in Young Finns Study. Jama Pediatrics, publicerad online 26 juni 2017. Doi: 10.1001/jamapediatrics.2017.1085

ANNA LINDBERG/TT/DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev