Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Elbehandling sänkte blodtryck

Publicerad: 3 november 2005, 14:40

Elektrisk stimulering av grå substans i vissa delar av hjärnan kan bli en tänkbar framtida behandlingsmetod för att påverka blodtrycket hos personer som inte svarar på annan behandling. Det visar en studie som publiceras i tidskriften Neuroreport.


Elektrisk stimulering av utvalda områden i hjärnan används bland annat för att lindra smärta. Forskare vid University of Oxford i Storbritannien har utfört en studie för att ta reda på om denna typ av behandling även kan påverka blodtrycket.

I studien ingick 15 patienter som fick elektrisk stimulering med hjälp av elektroder i hjärnan där det ursprungliga syftet var att behandla neuropatisk smärta.

Studien visar att stimulering av, som forskarna uttrycker det, ventral periventrikulär/periakveduktal grå substans kan påverka blodtrycket.

Vid behandling med stimulering där man använde en frekvens på 10 Hz i ventrala områden, längre fram i hjärnan, kunde ge en minskning av det systoliska blodtrycket med i genomsnitt 14,2 mmHg hos sju försökspersoner. Vid stimulering av dorsal vävnad, längre bak i hjärnan, ökade i stället blodtrycket med 16,7 mmHg hos sex patienter. Det diastoliska blodtrycket förändrades på liknande sätt, men pulsfrekvensen påverkades inte.

Forskarna anser att blodtrycksförändringarna orsakades av en kombination av påverkan av hjärtats sammandragningsförmåga och av det perifera motståndet i blodkärlen.

De anser vidare att metoden i framtiden kan bli aktuell för att påverka blodtrycket, men eftersom behandlingen kräver ett neurokirurgiskt ingrepp kan den sannolikt endast bli tänkbar till personer där annan behandling inte fungerar.

De tillägger att det finns andra forskargrupper som arbetar med att ta fram mindre invasiva metoder för att stimulera olika områden i hjärnan, vilket därmed skulle kunna bli användbart för fler människor.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev