Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

”Engelsk frukost inte så dålig”

Publicerad: 30 augusti 2017, 13:57

Joep Perk

Foto: Carl-Magnus Hake

Mindre salt i brödet, frukost på engelskt vis och tidig intensiv statinbehandling. Årets ESC-kongress bjöd på fler idéer till bättre kardiovaskulär prevention nu och i framtiden, enligt professor Joep Perk.


Ämnen i artikeln:

ESC

– Man åker alltid hem lite klokare och mer inspirerad från varje ESC-kongress. Den här kongressen var en av de mest inspirerande på senare år, säger han.

Den största nyheten inom preventionsområdet var de nya resultaten från den globala Pure-studien som visade på den potentiella faran med att en stor del av befolkningen i låg- och medelinkomstländer äter för mycket kolhydrater.

I studien framstod också kosthållningen i västerländska länder, med mer balanserat intag av kolhydrater och fetter, som mest optimal ur hälsosynpunkt. Ett annat budskap från forskarna var att baljväxter lyftes fram för att vara både hälsosamma och billiga.

– Lite skämtsamt kan man säga att den engelska frukosten med mycket bönor kanske inte är så tokig ändå. Och själv slår jag gärna ett slag för toscansk bönsoppa som är gott och enkelt att laga, säger Joep Perk, som är kardiolog och professor i hälsovetenskap vid Linnéuniversitetet i Kalmar.

På ESC-kongressen höll han själv i en presskonferens där en del studier kring bland annat levnadsvanor lyftes fram, bland annat en finnländsk studie som pekade på att högt saltintag är kopplat till ökad risk för att utveckla hjärtsvikt.

– Återigen kommer en studie, i detta fall mycket välgjord, som visar på faran att äta för mycket salt, vilket vi gör i Sverige och många andra länder. Det borde egentligen inte vara så svårt att dra ner på detta i maten. Jag träffade till exempel en marockansk läkare på kongressen som berättade om att man i Casablanca med omnejd fått bagerier att halvera mängden salt i brödet utan protester kunderna, säger Joep Perk.

En annan studie som lyftes fram kom från Storbritannien och pekade på att hjärtinfarktpatienter som är gifta verkar överleva i större omfattning än dem som var ensamstående.

– Det här visar på vikten på socialt stöd, säger Joep Perk.

Han vill avslutningsvis lyfta fram en ny behandlingsidé för statinbehandling som beskrevs av amerikanska forskare under en session på kongressen.

– Där vill man testa om man med relativt kortvariga behandlingar med statiner i högdos kan rensa kärlen från ateroskleros hos unga personer med många riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom. Kanske kan detta vara någonting som ger effekt på sikt utan att man behöver sätta personerna på långvarig behandling, säger Joep Perk.

Relaterat material

Kolhydrater pekas ut som bov i global näringsstudie

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

ESC

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News