Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Enkel teknik bet inte på dåligt pilleruttag

Publicerad: 8 maj 2017, 11:03

Foto: Thinkstock

Tre enkla hjälpmedel kunde inte förbättra amerikanska patienters följsamhet till ordinerade läkemedel, enligt en större studie. Fynden är inte förvånande, menar en svensk expert.


Ämnen i artikeln:

HjärtinfarktHjärtsviktDepressionLäkemedel

– Vem tror egentligen att enkla tekniklösningar kan få bukt på ett problem som ursprungligen handlar om information om attityder? Det känns inte särskilt troligt, säger Mikael Hoffmann, överläkare i klinisk farmakologi och chef för stiftelsen Nepi – nätverk för läkemedelsepidemiologi.

Bristande följsamhet till läkemedelsbehandlingar är ett komplext problem med flera bottnar, menar han. Det handlar inte om att patienterna glömmer medicineringen utan snarare har de svårt att förstå varför läkemedlet ska tas och vad behandlingen ska leda till, enligt Mikael Hoffmann.

– Om man ska tänka teknik krävs därför mer avancerade lösningar där patienten kan kommunicera med vården. Genom att föra en dialog kan personens frågeställningar lyftas, säger han.

I studien ingick fler än 53 000 patienter med kardiovaskulär sjukdom eller depression. Via lottning fick de ett av tre hjälpmedel: en pillerburk med en digital timer som visar när medicinen togs senast, en dosett innehållandes sju läkemedelsfack eller en pillerburk med en fastklistrad plastremsa där veckans alla dagar är markerade. Dessa hjälpmedel finns även i Sverige, men vissa används främst i samband med kliniska prövningar.

Studien innefattade också en kontrollgrupp där patienterna inte fick några hjälpmedel alls. Samtliga deltagare följdes under tolv månader.

Resultaten visar att följsamheten inte var bättre med något utav hjälpmedlen, jämfört med kontrollgruppen. Det sågs varken för populationen i stort eller inom subgrupper som antingen tog mediciner mot kardiovaskulär sjukdom eller depression. Vid en jämförelse av hjälpmedlen sinsemellan var följsamheten något bättre för dosetten, men skillnaden var inte statistiskt signifikant.

Resultaten baseras på uppgifter om uthämtningar som är ett validerat mått för läkemedelsanvändning, skriver forskarna. Men enligt Mikael Hoffmann är det svårt att dra några slutsatser av fynden på grund av studieupplägget.

– Det går inte att ta ställning till patientens dagliga följsamhet utifrån om de hämtade läkemedlet på apoteket eller inte, säger han.

Mikael Hoffmann påpekar också att forskarna har tittat på en komplicerad patientgrupp.

– De valde att studera personer med en historia av bristande följsamhet. Det är självklart mycket svårare att få bukt på ett invant mönster än att arbeta förebyggande, säger han.

Studien pågick mellan 2013 och 2015. Patienterna var i genomsnitt 45 år gamla och tog upp till tre läkemedel dagligen. Studien är publicerad i tidskriften Jama Internal Medicine.

Läs mer i abstract:

Niteesh Choudhry med flera. Effect of Reminder Devices on Medication Adherence The REMIND Randomized Clinical Trial. Jama Internal Medicine, publicerad i tryckt version den 1 maj 2017. Doi: 10.1001/jamainternmed.2016.9627

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev