Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Enkelt gentest kan styra proppbehandling

Publicerad: 3 april 2012, 13:34

Valet av hjärtpatienters behandling med trombocythämmare kan avgöras med ett snabbt gentest, vilket i sin tur troligen minskar risken för hjärt-kärlrelaterade komplikationer, enligt en ny studie i tidskriften Lancet.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Möjligheten att individualisera läkemedelsbehandling efter patienters genuppsättning har fått stor uppmärksamhet de senaste åren, dock utan att konceptet fått så stor betydelse i klinisk praxis.

Men nu kommer en randomiserad studie som pekar på hur sjukvården enkelt skulle kunna anamma gentestning, i detta fall för att bestämma val av trombocythämmare inför ballongvidgning av patienter med kranskärlssjukdom.

Forskare i Kanada lottade hälften av 200 patienter till att genomgå ett snabbt test för om de var bärare av defekta anlag för enzymet CYP2D19. Testet gjordes med  topsning  och utfördes av sjuksköterskor på kliniken där patienterna vårdades. Resultatet tog runt en timme.

Defekta anlag för CYP2D19 gör att patienter svarar sämre på standardläkemedlet klopidogrel. Eventuella bärare av defekta anlag fick i stället behandling med trombocythämmaren prasugrel, vars effekt inte påverkas av det aktuella enzymet.

Forskarna mätte sedan hur många av bärarna av de defekta anlagen som hade en hög så kallad trombocytreaktivitet, vilket är en markör för framtida hjärt-kärlkomplikationer, till exempel stenttrombos.

Inga av anlagsbärarna i gruppen som fått genomgå gentester hade hög sådan reaktivitetet. Motsvarande siffra var 30 procent i kontrollgruppen, där alla fick klopidogrel oavsett om de hade defekta anlag för CYP2D19.

Enligt forskarna är detta den första kliniska studien som bevisar att ett enkelt patientnära gentest kan möjliggöra individualiserad läkemedelsbehandling.

Studien finansierades av företaget Spartan Biosciences, som tagit fram det aktuella gentestet.

Läs abstract:

Roberts JD m fl. Point-of-care genetic testing for personalisation of antiplatelet treatment (RAPID GENE): a prospective, randomised, proof-of-concept trial. Lancet, publicerad online den 29 mars 2012.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev