Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

EU-miljoner till KI för hjärtforskning

Publicerad: 13 september 2013, 15:08

I en internationell EU-satsning på hjärt-kärlsjukdom får två svenska forskargrupper vid Karolinska institutet 8 miljoner kronor. Syftet är att hitta bättre alternativ till statinbehandling.


Sammanlagt får tolv akademiska institutioner och sex företag i elva länder 104 miljoner kronor av EU för att hitta alternativa metoder att förebygga hjärt-kärlsjukdom.

– Båda projekten har inflammation som måltavla, inte kolesterol, säger professor Göran Hansson vid institutionen för medicin vid Karolinska institutet.

Sambandet mellan inflammatoriska och metabola sjukdomar har styrkts de senaste åren.

Det ena projektet, Athero B-Cell, har fokus på b-lymfocyterna roll för att bromsa åderförkalkning. Lymfocyter tillverkar antikroppar men verkar också ha en skyddande effekt vid hjärtkärlsjukdom, enligt studier på möss. Den svenska delen av det projektet leds av Stephen Malin vid institutionen för medicin vid Karolinska institutet.

Göran Hansson leder den svenska forskargruppen för det andra projektet, Athero-Flux. Där studerar man en typ av fettämnen, sfingolipider.  Det är molekyler som finns i cellmembranen och har betydelse för att signaleringen till cellerna.

– En del av signalerna kan ha skadlig effekt och andra kan ha gynnsam effekt vid åderförkalkning och framför allt hjärtkärlsjukdom, säger Göran Hansson.

Nu handlar det om att hitta nya läkemedel för att utnyttja de skyddande signalvägarna.

Med de nya forskningspengarna kan den svenska forskningen expandera eftersom nätverket ger kontakter med andra skickliga forskare, bland annat i Oxford, nämner Göran Hansson. Forskningen sker ännu på molekylärnivå och på möss och handlar om att finna grundläggande mekanismer.

Forskargrupperna är baserade vid Centrum för molekylär medicin på Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev