Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag02.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hjärta-kärl

Exenatid skyddar inte mot hjärt-kärlsjukdom

Publicerad: 14 September 2017, 16:16

Mikael Rydén är professor och överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset.

Foto: Maria Gustavsson

Tilläggsterapi i form av GLP 1-analogen exenatid gav ingen kardiovaskulär fördel för patienter som hade typ 2-diabetes och en varierad riskbild för hjärt-kärlsjukdom, enligt resultat från studien Exscel.


Ämnen i artikeln:

EASD

Länk till video

– Klart att det hade varit kul med en effekt. Som läkare vill man ju ha så många läkemedel som möjligt i rockärmen, säger Mikael Rydén som är professor och överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset.

Resultaten publiceras i tidskriften New England Journal of Medicine i samband med presentationen på EASD-kongressen under torsdagskvällen.  Fynden väcker en del frågor, menar Mikael Rydén. En sådan är varför GLP 1-analogerna liraglutid (Victoza) och semaglutid minskar risken för kardiovaskulära händelser medan en sådan effekt inte kan ses för exenatid (Bydureon).

– En förklaring kan vara att behandlingstiden var kortare i Exscel jämfört med studien Leader som berör liraglutid. Deltagarna i Exscel var också något friskare. En annan möjlig förklaring är att det finns skillnader inom själva läkemedelsgruppen, säger han.

Studien av exenatid är en av de hittills största på GLP 1-analoger och innefattar närmare 15 000 patienter, varav 73 procent hade en historia av hjärt-kärlsjukdom.

Deltagarna lottades till att veckovis få subkutana injektioner med exenatid eller placebo som tillägg till standardterapi. De följdes i snitt under tre år. Det primära effektmåttet var en kombination av kardiovaskulär död, icke-dödlig hjärtinfarkt och icke-dödlig stroke.

Resultaten visar att det inträffade för 11 procent i läkemedelsgruppen. Motsvarande siffra låg på 12 procent i placebogruppen.

Ur säkerhetssynpunkt fanns ingen statistiskt säkerställd skillnad mellan de två grupperna. Antalet patienter som exempelvis drabbades av cancer eller en akut inflammation i bukspottkörteln var liknande mellan läkemedelsgruppen och placebogruppen.

– Inget av GLP 1-läkemedlen som hittills studerats verkar alltså vara farlig för den här högriskpopulationen, säger Mikael Rydén.

Han ser fram emot en framtida studie som berör en annan GLP 1-analog, dulaglutid (Trulicity). Om ett eller två år förväntas resultaten komma.

En svaghet med Exscel var att många patienter slutade att ta läkemedlet under studiens gång eftersom de tyckte att administreringen var krånglig. Studien pågick mellan 2010 och 2015, och är sponsrad av Amylin Pharmaceuticals. Deltagarna var äldre än 18 år och kom från 35 länder.

Studien bottnar i ett beslut från läkemedelsmyndigheter i Europa och USA som vill ha bevis på att nya blodglukossänkande läkemedel mot typ 2-diabetes inte orsakar skador på hjärta eller blodkärl.

Förutom liraglutid och semaglutid har även SGLT2-hämmarna empagliflozin (Jardiance) och kanagliflozin (Invokana) gett en minskad risk för hjärt-kärlsjukdom inom patientgruppen.

Läs mer i abstract:

Rury Holman med flera. Effects of once-weekly exenatide on cardiovascular in type 2-diabetes. The New England Journal of Medicine, publicerad online den 14 september 2017. DOI: 10.1056/NEJMoa1612917

Maria Gustavsson (tjänstledig)

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

EASD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev