torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Experter råder Salus-kunder att acceptera flytten till SEB

Publicerad: 28 september 2005, 13:54

Experterna är eniga. Spararna i Salus Ansvar bör ta med sig sina pengar och flytta till SEB Trygg Liv.
- Det är alltid svårt att ge råd, men en flytt till SEB Trygg Liv ger i alla fall spararna en chans att vara med på en eventuell uppgång på börsen, säger Eva Lindberg, försäkringsexpert på Konsumentverket.


Hon påpekar att en framtid i Salus Ansvar Liv innebär en osäker framtid, eftersom bolagets möjligheter till avkastning är så dåliga. Samtidigt påpekar hon att de typer av fondförsäkringar som spararna erbjuds i SEB Trygg Liv alltid innebär en större risk.

Hans Bolander, chefredaktör på tidningen Privata Affärer, betecknar affären mellan Salus Ansvar och SEB Trygg Liv som nödvändig och bra för spararna.

- Det är mycket större chans för spararna att få en bra avkastning hos SEB än hos Salus, säger han.

Finansinspektionen, FI, kan ännu inte fullständigt bedöma affären mellan Salus Ansvar och SEB Trygg Liv, men Erik Saers, chef för marknadstillsyn på FI, är i grunden positiv till affären.

En intressant möjlighet
- Det slutgiltiga omdömet kan vi fälla först när vi ser vilka konkreta erbjudanden som spararna får. Men vi har sett att Salus Ansvar befinner sig i en återvändsgränd och att bolaget skulle få svårt att leva upp till sina åtaganden. Då är detta en intressant möjlighet för kunderna att göra något åt sin situation, säger han.

Men vore det inte bättre för kunderna med fri flytträtt?

- Den frågan måste ställas till Salus Ansvar.

De säger att det här är den bästa lösningen för spararna.

- Jag tror dem.

Enligt Erik Saers finns det två grundläggande orsaker som i praktiken omöjliggör en fri flytträtt från Salus Ansvar Liv, alltså att spararna får ut sina besparingar och sedan kan placera dem i ett annat sparande.

- Kunden och bolaget har ingått ett bindande avtal, där flytträtt inte ingår. Därmed har bolaget rätt att sälja sin relation med kunden till ett annat livbolag, säger han.

- Eftersom Salus Ansvar Liv drivs enligt ömsesidiga principer är det i praktiken spararna som tillsammans har ställt ut löfte till sig själva om en viss avkastning. Spararnas möjlighet att få in pengar är då att bli sålda som ett kollektiv, viket man nu blir.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev