Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Experter rök ihop om statiner

Publicerad: 16 maj 2013, 13:22

Peter Nilsson och Uffe Ravnskov i debatt om statiner

Foto: Samuel Lagercrantz

När en av de kändaste förespråkarna av statiner drabbade samman med en av de kändaste motståndarna utbröt tuffa ordväxlingar.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

– Det saknas helt samband mellan graden av åderförkalkning och kolesterol, sade Uffe Ravnskov, läkare och docent i Lund, under en debatt om läkemedelsgruppen statiner.

Debatten om statiner som hölls på den pågående Sfam-kongressen i Stockholm hade samlat så många åhörare att stolarna inte räckte till. Uffe Ravnskov argumenterade att det inte finns något behov av att sänka kolesterol och att de blodfettssänkande statinerna därför inte behövs.

– Mer är 20 studier har visat att äldre med höga kolesterolvärden lever längre än äldre med låga kolesterolvärden, sade han.

Peter Nilsson, professor i klinisk kardiovaskulär forskning som var den andra deltagaren i debatten, höll inte med när det var hans tur att tala.

– Det ni nyss hörde var en medicinhistorisk exposé. Jag står för den senaste vetenskapen, Uffe Ravnskov för historia. Här är den senaste evidensen, sade han och visade upp Cochrane-rapporten om statiner från 2013.

Rapporten som är en sammanställning av de studier som finns på området stöder att statiner används också i primärpreventivt syfte, det vill säga även om patienten inte tidigare varit sjuk i hjärt-kärl sjukdom.

– Vi kan inte förneka vetenskapen, sade han.

Han lyfte också fram de europeiska riktlinjerna för behandling av hjärt-kärlsjukdom från förra året som gavs ut av Europeiska hjärtsällskapet i samarbete med nio andra tunga europeiska läkarsällskap. Även det dokumentet stöder primärpreventiv behandling med statiner, förutsatt att patienten bedöms ha hög risk.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev