Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Extra PCI gav ökad död vid hjärtinfarkt och chock

Publicerad: 22 december 2017, 08:00

Det verkar vara en dålig strategi att snabbt ballongvidga andra förträngda kranskärl hos hjärtinfarktpatienter som också har kardiogen chock, enligt en ny studie i New England Journal of Medicine.


Ämnen i artikeln:

Hjärtinfarkt

– Detta är en stor, välgjord och viktig studie som sannolikt kommer leda till ändrad praxis i Sverige, säger Felix Böhm, kardiolog och överläkare vid tema hjärta-kärl på Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm.

De nya resultaten gäller en liten men svårt sjuk andel av hjärtinfarktpatienterna, nämligen de som har en så omfattande infarkt att hjärtat inte klarar av att pumpa runt blodet i kroppen.

– Det här gäller runt 5 till 10 procent av patienterna men de svarar också för en majoritet av dödsfallen i sjukdomen under första vårdtillfället, säger Felix Böhm.

Många av de här patienterna är flerkärlssjuka, det vill säga de har flera förträngda kranskärl, och för att förbättra hjärtats pumpförmåga har en vanlig strategi därför varit att öppna även dessa kranskärl förutom det infarktdrabbade kärlet i akutskedet.

Men tillvägagångssättet ifrågasätts nu alltså av den nya studien som omfattade 706 patienter från flera länder på den europeiska kontinenten. Bland deltagarna som lottats till att få en full revaskularisering hade 55 procent antingen avlidit eller drabbats av dialyskrävande njursjukdom inom 30 dagar, jämfört med 46 procent i kontrollgruppen, där läkarna enbart öppnade det infarktdrabbade kärlet.

Sett enbart till död, var siffrorna 52 och 43 procent.

– Att göra en tidig full revaskularisering tycks innebära en för svår belastning på hjärta och njurar. Det blir sannolikt en för lång procedur för så här sjuka patienter, säger Felix Böhm.

Han betonar att man i Sverige vanligen inte har gjort en lika omfattande revaskularisering som gjordes i studien.

– Här har vi försökt sikta på att åtgärda vissa kritiskt täta stenoser, föruom det infarktdrabbade kärlet. Men det kommer man nog bli mycket mer försiktig med nu efter denna studie, åtminstone hos patienter som fortfarande är instabila efter att det infarktdrabbade kärlet öppnats, säger Felix Böhm.

Han leder själv en stor internationell studie inom samma område, där forskarna utvärderar nyttan med tidig full revaskularisering hos de betydligt mer förekommande hjärtinfarktpatienterna utan kardiogen chock.

– Detta har blivit en het fråga inom interventionell kardiologi. Flera mindre studier har visat att man därigenom kan minska behovet av nya revaskulariseringar i framtiden. Men huruvida detta påverkar hårdare effektparametrar som risk för nya hjärtinfarkter och död vet vi ännu inte, säger Felix Böhm.

Holger Thiele med flera. PCI Strategies in Patients with Acute Myocardial Infarction and Cardiogenic Shock. New England Journal of Medicine 2017 377:2419–2432. DOI: 10.1056/NEJMoa1710261

Relaterat material

Nya resultat stödjer att åtgärda flera kranskärl vid hjärtinfarkt

Ny studie: Fler kranskärl bör åtgärdas vid infarkt

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Hjärtinfarkt

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev