torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Få aortabråck hittas vid screening

Publicerad: 22 april 2009, 11:24

Merparten av Sveriges landsting kommer i år att ha startat pulsåderbråckscreening av män. Samtidigt visar data från Uppsala att andelen upptäckta pulsåderbråck är lägre än väntat.


Dagens Medicin har tidigare berättat om att flera mindre och medelstora landsting har startat ultraljudsscreening av 65-åriga män för att upptäcka pulsåderbråck i buken, så kallade bukaortaaneurysm, se nr 43/07. Bakgrunden är att flera studier visat att metoden räddar liv och att den är kostnadseffektiv.

Enligt en genomgång som Dagens Medicin har gjort kommer 12 av 21 landsting eller regioner, inklusive Gotlands kommun, vara i gång med screening under 2009. I Stockholms läns landsting finns beslut att börja den 1 juli, men sannolikt sker starten inte förrän i höst.

– Det känns riktigt bra att vi kommer i gång med detta. Nu håller man som bäst på med bland annat upphandling av ultraljudslaboratorier, säger Jesper Swedenborg, professor emeritus i kärlkirurgi vid Karolinska institutet, som länge drivit frågan om införande av screening.

Landstinget i Uppsala län var år 2006 först ut med att starta screening för bukaorta-aneurysm. Där håller man som bäst på att sammanställa resultaten av de första tre årens screening. Siffrorna avviker från det man tänkt sig, enligt kärlkirurgen Anders Wanhainen som är ansvarig för screeningen.

– Vi hittar aneurysm hos 2–3 procent av de screenade personerna. I tidigare studier har siffran varit runt 5 procent. Samtidigt hittar vi något fler än väntat stora aneurysm som bör opereras omgående, säger han.

Den lägre förekomsten av aneurysm i Uppsala och på andra håll där man redan startat screening har gjort att man i Örebro läns landsting har valt att kalla 70-åriga män i stället för 65-åriga män till screening.

– På så vis hoppas vi hitta fler behandlingskrävande aneurysm, säger Ken Eliasson, kärlkirurg vid Universitetssjukhuset Örebro.

Men Anders Wanhainen i Uppsala menar att det framför allt är viktigt att hitta de stora farliga aneurysmen hos yngre personer.

– En stor andel av bukaorta-aneurysm rupturerar före 70 års ålder. Dessa aneurysm missar man vid screening av 70-åriga män. Mycket pekar på att man vinner fler levnadsår totalt sett genom att screena vid 65 år, säger Anders Wanhainen.

Fotnot. Artikeln publiceras och i Dagens Medicins tematidning om hjärta och kärl den 22 april 2009. Där finns även en grafik över vilka landsting som har eller planerar införa screening av bukaortaneurysm.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev