Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Få landsting anser sig ha strukturerad flimmervård

Publicerad: 7 mars 2018, 12:16

Foto: Thinkstock

Bara 8 av 21 landsting uppgav att hade ett fungerande strukturerat omhändertagande av förmaksflimmer, enligt en undersökning gjord av Riksförbundet Hjärt-lung.


Ämnen i artikeln:

FörmaksflimmerRegion SkåneRegion Jämtland HärjedalenRegion KronobergRegion GävleborgRegion Örebro LänRegion GotlandLandstinget i VärmlandLandstinget i Uppsala län

Lika många landsting svarade att de hade ett sådant omhändertagande under uppbyggnad. Ytterligare två landsting hade ett strukturerat omhändertagande under planering och två landsting visste inte.

De åtta regioner/landsting som uppgav att de hade en fungerande verksamhet var: Uppsala, Kronoberg, Gotland, Värmland, Örebro, Gävleborg, Skåne samt Jämtland Härjedalen. Den sistnämnda regionen ansåg dock att deras fungerande verksamhet var haltande på grund av personalbrist.

Region Jönköpings län avvek från svarsmönstret och svarade att de hade vårdriktlinjer som beskriver hur patientgruppen ska tas om hand.

I frågan till landstingen fanns ingen definition av vad ett strukturerat omhändertagande av förmaksflimmer är, men enligt Riksförbundets Hjärt-lungs egen definition omfattar det vanligen en enhetlig handläggning avseende bland annat dedikerade resurser, diagnostik och resurser, riskstratifiering och behandling.

Resultaten av enkätundersökningen presenteras i en rapport som publiceras i dag onsdag.

I rapporten ingick också resultat från en medlemsundersökning, som bland annat visar att av de svarande flimmerpatienterna ansåg 39 procent att de inte hade fått tillräcklig information om förmaksflimmer och bara 10 procent hade fått utbildning om sjukdom.

Överlag anser Riksförbundet Hjärt-lung att vården av förmaksflimmer är på ”efterkälken”.

– Skulle Sverige helt växla över till strukturerat omhändertagande av förmaksflimmerpatienter skulle vi minska antal dödsfall och lidande, minska trycket på sjukvården och spara på den redan ansträngda sjukvårdsbudgeten, säger förbundsordförande Inger Ros i ett pressmeddelande.

I rapporten finns även siffror som visar hur diagnosen ökar i utbredning. Under perioden 1 juli 2005 och 31 december 2010 hade 210 000 personer förmakflimmer. Motsvarande siffra för den efterföljande femårsperioden var 370 000 personer.

Ökningen kan förklaras av flera faktorer, enligt kardiolog Tord Juhlin på Skånes universitssjukhus i Malmö:  ”Delvis ökad befolkning, ökad andel äldre, ju bättre vi blir på att ta hand om andra hjärtsjukdomar – klaff, svikt –desto längre lever vi med dem. Europeiska rekommendationer om opportunistisk screening kan också spela roll. Neurologerna letar längre efter stroke med band-ekg eller tum-ekg.”

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev