Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Färre 50-åriga män får infarkt

Publicerad: 28 februari 2008, 09:15

Hjärtinfarkt är betydligt ovanligare hos 50-åriga män i dag jämfört med 1963. Det visar ny forskning från Göteborg.


Hälften så många 50-åriga män får  hjärtinfarkt i dag som 1963. Det visar forskningsresultat som      Lars Wilhelmsen, professor emeritus vid Göteborgs universitet, och medarbetare tagit fram.

Orsaken till utvecklingen, menar forskarna, är att dagens 50-åringar röker  mindre, har lägre blodtryck och mer fördelaktiga kolesterolvärden än de som var 50 år på sextiotalet.  Andelen 50-åringar som röker minskade mellan 1963 och 2003 från 56 procent till 22 procent. Under samma  tidsperiod minskade blodtrycket från i genomsnitt 138/91 till 135/85 mm Hg hos de 50-åriga männen. Kroppsmasseindex, BMI, ökade dock med 1,6 enheter under tidsperioden.

Undersökningen ingår i en återkommande uppföljning av hjärt-kärlhälsan hos 50-åriga män i Göteborg. Knappt 1 000 personer ingick i den senaste uppföljningen.

Lars Wilhelmsen menar att materialet är världsunikt - ingen liknande långtidsuppföljning existerar.

- Det är glädjande att se att primärprevention faktiskt fungerar, färre riskfaktorer ger mindre nyinsjuknande. Utvecklingen med ökande BMI är oroande men har ännu inte slagit ut som en viktig faktor för hjärt-kärlhälsan, säger han.

Studien har publicerats online på tidskriften Journal of Internal Medicines hemsida.

Artikeln online i Journal of Internal Medicine

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev