Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag07.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hjärta-kärl

Färre dödsfall på sjukhusen i Jönköpings län

Publicerad: 2 mars 2006, 12:37

Landstinget i Jönköpings län har börjat använda dödsfall som kvalitetsmått. Statistik från de senaste elva månaderna visar att dödsfallen på länets sjukhus redan har minskat.


Under hösten 2005 startade en kampanj i Landstinget i Jönköpings län, med målet att minska antalet döda på länets tre sjukhus från 100 till 75 per månad. Antalet dödsfall är ett av flera mått på kvalitet som ska användas för att visa på resultat hos länets sjukhus.

Mortalitet, mätt som antal dödsfall på sjukhuset per månad, är ett användbart mått, enligt Urban Jürgensen, tidigare chef för kvinnokliniken i Eksjö, som nu leder det så kallade mortalitetsprojektet.

- Det är lätt att mäta och enkelt att jämföra med andra sjukhus. Dessutom är förändringarna som krävs för att minska dödligheten både billiga och ganska små.

Färsk statistik visar att dödligheten på länets tre sjukhus har minskat - mellan 2004 och 2005 genomsnittligt med cirka 9,7 procent

- Exakt vad minskningen beror på är för tidigt att säga, först ska siffrorna analyseras. Men de förbättrade rutiner som redan införts har haft effekt, tror Urban Jürgensen.

Landstinget i Jönköpings län ligger långt framme när det gäller kvalitetsarbete. Ett tiotal olika så kallade systemmått följs upp, varav dödsfallen är ett. Metoden kommer från amerikanska Institute for Healthcare Improvemement, och det internationella projektet Uppnå perfektion, där Landstinget i Jönköpings län är de enda svenska deltagarna.

Några exempel på åtgärder som kan minska antalet dödsfall på sjukhus är, enligt Urban Jürgensen:

- Svårt sjuka patienter kan i livets slutskede vårdas hemma, vilket de allra flesta vill, istället för att dö på sjukhuset.  - Patienter som signalerar att de håller på att bli sämre och där inget görs förrän det är för sent.   - Se varningstecken i tid hos patienter med hjärt-kärlsjukdomar.   - Patienter med infektioner (blodförgiftning, lunginflammation och kirurgiska infektioner). En infektion efter operation fördubblar risken att dö.

Cecilia Bohlin

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev