Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Färre fall av hjärtsvikt efter fetmakirurgi

Publicerad: 15 november 2016, 12:05

Foto: Pia Bisbo

Risken för hjärtsvikt var lägre bland patienter med fetma som tappat i vikt efter kirurgi jämfört med motion och förändrad kost, enligt en ny observationsstudie från bland annat Uppsala universitet.


Ämnen i artikeln:

HjärtsviktFetma

– Resultaten är intressanta och tyder på att hjärtsvikt är en komplikation till fetma, säger Johan Sundström som är professor i epidemiologi vid Uppsala universitet samt studiens försteförfattare.

Tidigare studier har indikerat att fetmakirurgi minskar risken för flera allvarliga sjukdomar. Och nu pekar alltså nya resultat på att kirurgiformen också kan minska risken för hjärtsvikt, där hjärtats pumpförmåga är nedsatt. De nya resultaten presenterades på American Heart Associations möte som pågår i Louisiana, USA.

Studien innefattade personer utan en historia av hjärtsvikt och med en snittvikt på 119 kilo. Forskarna jämförde data från närmare 26 000 personer i det skandinaviska obesitasregistret, SoReg, med 14 000 personer som genomfört ett livsstilsprogram som kallas Itrim.

Efter fyra år var förekomsten av hjärtsvikt 50 procent lägre bland deltagare som fått fetmakirurgi, jämfört med deltagarna som testade att lägga om livsstilen. Det kan möjligtvis förklaras av att personerna i kirurgigruppen drabbades av diabetes, hjärtflimmer och högt blodtryck ­– kända riskfaktorer för hjärtsvikt – i lägre utsträckning än personerna i livsstilsgruppen, menar forskarna. I abstractet som finns tillgängligt redovisas däremot inga absoluta tal.

Förekomsten av hjärtinfarkt och död var dock densamma grupperna emellan.

Deltagarna som fått fetmakirurgi hade tappat i snitt 19 kilo mer efter ett år, jämfört med deltagarna som lagt om livsstilen. Efter ytterligare ett år hade personerna i kirurgigruppen i genomsnitt gått ned 23 kilo mer i vikt än övriga deltagare.

En svaghet är att studien är av observationstyp och därmed kan inga orsakssamband fastslås, påpekar Johan Sundström.

– Dessutom var det få patienter som drabbades av hjärtsvikt i studien – endast 73 stycken, säger han.

Livsstilsprogrammet inleddes med en lågkalorikost på 500 kalorier dagligen under tre till tio veckor. Därefter fick deltagarna gradvis höja kaloriinnehållet under två till åtta veckor, och därefter skedde viktminskningen med hjälp av bland annat fysisk träning och kostråd.

Bakom studien står forskare från Uppsala universitet, Karolinska institutet och Örebro universitet.

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

HjärtsviktFetma

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev