lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Färre unga får återfall i stroke

Publicerad: 10 maj 2016, 06:46

Forskarna har via medicinska register följt mer än 17 000 svenskar mellan 18 och 54 år.

Foto: Thinkstock

Under de senaste 20 åren har risken för ett återfall i stroke halverats bland personer yngre än 55 år, enligt en studie vid Sahlgrenska akademin, skriver DN.


Forskarna har via register följt mer än 17 000 svenskar i åldern 18 till 54, som fått en blodpropp i hjärnan mellan 1987 och 2006.

Enligt forskarna var den samlade risken att drabbas av en ny stroke 12 procent för män och knappt 10 procent för kvinnor. Forskarna kunde också se att risken för återfall i slutet av perioden minskat med 55 procent för män och 59 procent för kvinnor, jämfört med i början.

– Det kan bero på bättre behandlingar men också på att de som drabbas av en stroke får en lindrigare variant eftersom vi är bättre på att behandla till exempel högt blodtryck och förmaksflimmer som ökar risken för stroke, säger Annika Rosengren, professor i medicin och som lett studien, till tidningen.

Antalet individer i Sverige som får en stroke minskar totalt sett, men däremot ökar sjukdomen bland personer mellan 35 och 44 år. Varför fler i den åldersgrupppen drabbas av en stroke vet forskarna ännu inte.

Studien är publicerad i tidskriften International Journal of Stroke.

TT/DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev