Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Fasta kan minska risk för hjärt-kärlsjukdom

Publicerad: 7 november 2007, 14:21

Personer som regelbundet fastar tycks ha lägre risk för hjärt-kärlsjukdom. Detta enligt en amerikansk studie som presenterades på den stora hjärtkongressen AHA i Orlando i går tisdag.


Sedan 1970-talet är det känt att medlemmar i mormonkyrkan har lägre risk att dö i hjärtsjukdom än andra amerikaner. Det har framförallt kopplats till att denna religiösa inriktning förbjuder tobaksanvändning.

Forskare vid University of Utah i Salt Lake City ville undersöka om även andra av mormonernas religiösa vanor kunde kopplas till den minskade risken.

De använde sig av data ur en registerstudie av patienter som genomgått angiografi, kranskärlsröntgen. 4 629 personer där det klart kunde fastställas om de hade förträngda kranskärl eller ej identifierades.

Resultaten presenterades i går på den stora amerikanska kardiologikongressen AHA i Orlando. Bland studiedeltagare som uppgav att de var mormoner hade 61 procent kranskärlssjukdom, jämfört med 66 procent av de övriga. Även efter justering för rökning kvarstod en lägre risk för kranskärlssjukdom.

I en andra delstudie med 515 patienter som genomgick kranskärlsröntgen undersökte forskarna därför om olika vanor som ingår i mormonernas livsstil, till exempel att fasta en dag varje månad, påverkade förekomsten av kranskärlssjukdom. Bland annat fick deltagarna uppge om de drack alkohol, te, kaffe eller fastade.

Det visades sig då att de som fastade, av religiösa eller andra skäl, hade 39 procent lägre risk att diagnostiseras med kranskärlssjukdom.

Studien kan visserligen inte bevisa att fastan ger friskare kranskärl men forskarna anser att det är en viktigt och ny hypotes.

Lär pressmeddelande på American Heart Associations hemsida

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News