Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Felhanterad respirator stoppade andning för länge

Publicerad: 19 september 2014, 08:47

När en respirator stängdes av på fel sätt under en operation drabbades patienten av ett oplanerat långt andningsuppehåll.


Akademiska sjukhuset i Uppsala har gjort en lex Maria-anmälan av händelsen, som inträffade under en hjärtoperation. Vid operationen delas bröstkorgen och i samband med detta stängdes andningen via respirator tillfälligt av, för att minska risken för skador på lungorna. Problemet var att respiratorn inte slogs av korrekt, så att andningen inte sattes i gång igen.

Den saknade andningen avslöjades i stället av att syrgashalten i blodet sjönk. Personal ska då enligt ett pressmeddelande från Akademiska snabbt ha upptäckt att respiratorn var avstängd och satte på den igen.

Den drabbade mannen behövde längre intensivvård än väntat efter händelsen. Men enligt Bengt Sandén, chefläkare vid Akademiska sjukhuset, ska mannen inte ha fått några bestående men.

Sjukhuset uppger att det vid sidan av lex Maria-anmälan har gjort utbildningsinsatser och förändrat avstängningen av apparaten. Nu ska ett larm alltid aktiveras om andningen inte snabbt återupptas.

Lisa Blohm

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev