Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Fet salt mat ökar hjärtrisk

Publicerad: 21 oktober 2008, 11:56

Fet salt mat ökar hjärtrisk

Foto: Foto: Photos.com

Västerländsk diet med stekt, salt mat och mycket kött, ger en påfallande förhöjd risk för hjärtinfarkt, visar en ny studie av internationella matvanor.


Forskare vid kanadensiska McMaster University har studerat matvanor bland 16 000 människor i 52 länder, rapporterar brittiska BBC.

I studien, som publicerats i amerikanska medicinska tidsskriften Circulation, har matvanorna delats in i tre typer globalt.

En återhållsam diet bestående av mycket frukt och grönsaker minskade risken för hjärtinfarkt med en tredjedel. Människor som åt den typiska västerländska kosten ökade risken för hjärtinfarkt med 35 procent jämfört med dem som inte åt kött och lite eller ingen stekt mat. ´

Orientaliska matvanor, där tofu och soja ingår, gjorde ingen skillnad för hjärtat. Forskarna tror att anledningen är att beståndsdelar i den orientaliska kosten som borde vara skadliga för hjärtat, som salt i sojasås, kompenseras av övriga, nyttigare ingredienser.

Läs mer:

Abstract online i Circulation Journal

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev