Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag14.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hjärta-kärl

Feta barns blodkärl liknade normala 45-åringars

Publicerad: 12 november 2008, 14:48

AHA 2008: Barn och tonåringar med fetma hade så mycket plack i blodkärlen att kärlen såg ut som om de tillhörde en 45-åring.


Det visar en studie som presenterats hjärtkongressen AHA i New Orleans.

I undersökningen ingick 34 pojkar och 36 flickor som bedömdes vara riskpatienter eftersom de var kraftigt överviktiga, hade onormalt höga kolesterolvärden och/eller tidig hjärt-kärlsjukdom i familjen. Barnens snittålder var 13 år.

Med hjälp av ultraljud mättes tjockleken på halspulsådern hos barnen – detta för att avgöra hur mycket plack som byggts upp på insidan av kärlväggen.

Artärväggens tjocklek var i medeltal 0,45 millimeter. Enligt forskarna bakom studien, som kom från University of Missouri Kansas City School of Medicine, motsvarar detta en kärltjocklek som skulle vara normal för en 45-åring.

Forskarna kunde se att det fanns ett samband mellan framför höga nivåer triglycerider och risken att få förtjockade artärväggar. Andra riskfaktorer var högt blodtryck, att utsättas för passiv rökning och insulinresistens.     Abstract, presenterat på AHA-kongressen den 11 november

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev