onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Fetma vanligare bland patienter med psoriasisartrit

Publicerad: 17 juni 2017, 07:55

Foto: Thinkstock

Närmare 30 procent av patienter med psoriasisartrit rapporterar fetma, enligt en svensk studie.

Ämnen i artikeln:

EULARPsoriasisartrit

– Sjukvården behöver uppmärksamma hur vikten utvecklas hos de här patienterna mer än vad som gjorts tidigare, säger Eva Klingberg, reumatolog vid Sahlgrenska universitetssjukhuset och en av forskarna bakom studien.

Närmare 29 procent av patienter med psoriasisartrit rapporterade fetma, definierat som ett BMI på 30 eller mer. Detta kan jämföras med 15 procent i den övriga befolkningen.

Eva Klingberg menar att fetma kan påverka sjukdomsförloppet genom att fettväven bildar inflammatoriska ämnen. Dessutom blir belastningen på lederna stor.

Resultatet visar däremot att andelen patienter som röker har minskat. Från att ha varit dubbelt så många i patientgruppen som röker jämfört med övriga befolkningen, så ligger nu grupperna på nästan samma nivå.

– Rökningen i patientgruppen har minskat. Nästa steg borde alltså vara att hjälpa till med viktnedgång hos patienter med övervikt och fetma, säger Eva Klingberg.

Resultatet kommer från en svensk kartläggning av riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdom bland 982 patienter med psoriasisartrit. Resultatet är baserat på en frågeenkät och faktorerna som studerades var vikt, rökvanor, högt blodtryck, diabetes och höga blodfetter.

Bakgrunden till studien är att patienter med psoriasisartrit utifrån tidigare studier har visats ha en högre förekomst av hjärt- och kärlsjukdomar. Detta innebär att det viktigt att identifiera och behandla riskfaktorer i den här patientgruppen.

Även vad gäller andra riskfaktorer som exempelvis högt blodtryck sågs en ökad förekomst bland patienter med psoriasisartrit i studien.

Läs mer i abstract:

Eva Klingberg med flera. Obesity is highly overrepresented among Swedish patients with psoriatic arthritis compared with the general population. Abstract: FRI0492. Doi: 10.1136/annrheumdis-2017-eular.3118

EMILIA LARSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev