Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Fikru Maru fick återigen inte komma till rätten

Publicerad: 12 oktober 2016, 09:11

Fängelsemyndigheterna i Addis Abeba har återigen valt att inte transportera Fikru Maru till den tänkta domstolsförhandlingen på onsdagen, vilken nu skjuts upp igen.


Ämnen i artikeln:

Fikru Maru

På onsdagen var det tänkt att den svenske, nu mycket sjuke läkaren Fikru Maru skulle få sin dom efter 3,5 års fängelse utan rättlig prövning. Enligt uppgifter till SVT Nyheter Gävleborg från svenska ambassadören i Etiopien, Jan Sadek, så fortsätter dock problemen.

Fängelsemyndigheterna har återigen valt att inte transportera Fikru Maru till domstolen, ett krav för att domen ska delas ut. Myndigheterna säger att de inte har personal nog för att garantera en säker transport. De menar också att det inte finns några garantier för att Fikru Maru skulle klara transporten utifrån hans nuvarande hälsoläge.

I början av september i år insjuknade Fikru Maru och behandlas nu för lungkollaps, eller pneumothorax, på sjukhus i huvudstaden Addis Abeba. Men läkare där säger att man inte någonstans i landet kan ge honom den vård han behöver och att han därför behöver flyttas.

Han har suttit fängslad i tre och ett halvt år misstänkt för korruption, utan att ha fått sin sak prövad i domstol. Hans fall är en del i ett större mål, som av många ses som en politisk strid, där tullministern anklagas för korruption. Enligt Fikru Marus svenske advokat Hans Bagner har dock tullministern intygat att Fikru Maru inte har något med saken att göra.

Enligt uppgifter till SVT ska ett nytt datum för dom vara utsatt, denna gång till den 21 oktober. Det är något som allvarligt oroar anhöriga och till exempel läkaren Katrin Hruska, som tidigare besökt Etiopien och engagerat sig i Fikru Marus fall. ”Så väntat. Så tråkigt. 21 oktober känns som en omöjlighet”, skriver hon på Twitter.

Relaterat material

Fikru Marus lunga har kollapsat igen

Manifesterar stöd för Fikru Maru

JESPER CEDERBERG

Ämnen i artikeln:

Fikru Maru

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev