Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Fikru Maru friad – men fortfarande fängslad

Publicerad: 3 maj 2017, 14:21

Fikru Maru har friats från anklagelserna om mutbrott som han dömdes för i Etiopien i oktober. Men det innebär inte att han släpps ur fängelset.

Den svenska hjärtläkaren Fikru Maru har friats från anklagelserna om mutbrott som han dömdes för i Etiopien i oktober, rapporterar lokala medier.


Ämnen i artikeln:

Fikru Maru

Men frikännandet innebär inte att Maru släpps ur fängelset, enligt hans advokat Hans Bagner.

Högsta domstolen i Etiopien har ogiltigförklarat vittnesförhöret som hölls i samband med rättegången i Addis Abeba. Maru dömdes då till fängelse i fyra år och åtta månader, efter det att han suttit häktad sedan våren 2013.

– Det är naturligtvis tillfredställande, men det känns lite märkligt eftersom det inte har någon som helst betydelse för Fikru Marus del. Han är fortfarande häktad, han är fortfarande i dåligt skick och målet kommer att ta sin tid, säger Hans Bagner.

Maru kommer inte att friges eftersom han är åtalad för terroristbrott. Han anklagas för att ha planerat och organiserat ett upplopp i Kilintofängelset i Addis Abeba där han hölls inför mutbrottsrättegången. Ett tiotal fångar dödades i en brand som uppstod i samband med upploppet. Människorättsaktivister och oppositionspolitiker ifrågasätter dock myndigheternas version av händelseförloppet.

Huvudförhandlingen i terrorrättegången inleds den 22 maj och pågår i tio dagar, enligt Bagner.

– Åklagaren har meddelat att han ska höra 85 vittnen. Hur det ska kunna fungera under tio dagar har jag lite svårt för att se framför mig, säger Bagner.

Fikru Maru får ta emot besök från dottern Emu Maru under 20 minuter varje dag, men får endast prata med henne på det lokala språket genom ett galler. Sveriges ambassadör Jan Sadek har begärt att få träffa honom, men fått avslag, enligt Bagner.

Svenska utrikesdepartementet uppger för TT att information nått fram om att Etiopiens högsta domstol friat Fikru Maru från det första åtalet om korruptionsbrott.

Maru opererades av ett svenskt läkarteam i början av december på grund av en kollapsad lunga som han ådrog sig under häktningstiden.

– Han mår efter omständigheterna bättre än när han mådde som allra sämst, men han mår inte bra. Han har högt blodtryck, han har diabetes, han har fortfarande värk efter operationen och har sanitära förhållanden som är minst sagt otillfredsställande, säger Bagner.

Relaterat material

UD: Vi gör vad vi kan för Fikru Maru

ERIK PAULSSON RÖNNBÄCK/TT

Ämnen i artikeln:

Fikru Maru

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev