Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Fikru Maru har fått sin dom

Publicerad: 21 oktober 2016, 08:16

Till slut har domstolen i Addis Abeba fattat beslut i den svenske läkaren Fikru Marus fall. Han anses skyldig till mutbrott, bekräftar UD.


Ämnen i artikeln:

Fikru Maru

Texten har uppdaterats med kommentar från Fikru Marus dotter, svenske advokat och utrikesdepartementet,UD. Läs också uppdateringen om hans straff här.

– Vi kan bekräfta att han vid dagens domstolsförhandling har förklarats skyldig. Enligt uppgift kommer dom att meddelas på måndag. Det är det vi vet i nuläget, säger Patric Nilsson, kansliråd på UD till TT.

Domen ska meddelas på måndag.

– Under dagen ska båda sidor, försvaret och åklagarsidan, komma med sina yrkanden om påföljd. På måndagmorgon meddelar rätten påföljd har vi fått höra nu,  säger SVT:s utsände Kumerra Gemechu.

– Nu handlar det bara om att våra advokater representerar honom väl på måndag morgon och att domstolen inte beter sig som de tidigare har gjort och så hoppas vi att det här är slut, säger hans dotter Emy Maru i Sveriges Radio Ekot.

Det kan innebära att den svårt sjuke läkaren nu kan få vård. Han har också suttit fängslad i 3,5 år vilket skulle kunna avräknas ett straff.

Marus advokat Hans Bagner välkomnar att domstolen har fattat ett beslut.

– Varje månad under snart ett och ett halvt år har vi har fått nya tider och besked om när vi ska få en dom, men den har inte kommit, utan endast den ena ursäkten efter den andra. Till slut börjar man nästan misströsta och får en känsla av att de inte vill meddela dom, säger Hans Bagner till TT.

Det var i början av september i år som Fikru Maru insjuknade och han behandlas nu för lungkollaps, eller pneumothorax, på sjukhus i huvudstaden Addis Abeba. Men läkare där säger att man inte någonstans i landet kan ge honom den vård han behöver och att han därför behöver flyttas.

– Den lungröntgen som de gjorde härom dagen gav inga uppmuntrande besked. Han har tydligen massor med hål på lungan, och det kan hända någonting när som helst, säger Hans Bagner.

Han har suttit fängslad i tre och ett halvt år misstänkt för korruption, utan att ha fått sin sak prövad i domstol. Hans fall är en del i ett större mål, som av många ses som en politisk strid, där tullministern anklagas för korruption. Enligt Fikru Marus svenske advokat Hans Bagner har dock tullministern intygat att Fikru Maru inte har något med saken att göra.

Relaterat material

Fikru Maru fick återigen inte komma till rätten

Fikru Marus lunga har kollapsat igen

DAGENS MEDICIN, TT

Ämnen i artikeln:

Fikru Maru

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev