Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Fikru Maru har opererats

Publicerad: 6 december 2016, 14:51

Fikru Maru.

Foto: Privat

Den svenske hjärtläkaren Fikru Maru har genomgått en operation i Etiopien. Samtidigt åtalas han på nytt, och därför hålls en manifestation utanför Etiopiens ambassad i Stockholm.


I början av september i år insjuknade Fikru Maru och fick behandlas för lungkollaps, eller pneumothorax, på sjukhus i Etiopiens huvudstad Addis Abeba. Nu har han genomgått en operation.

– Vi var oroliga att man skulle behöva ta bort en del av lungan, men det har man inte behövt. Han har piggnat till och mår bättre, säger den svenske akutläkaren Katrin Hruska, som tidigare besökt Etiopien och som är engagerad i Fikru Marus fall.

Kommer han att behöva ytterligare operationer?

– Det vet man inte. Risken för komplikationer är större i Etiopien än i Sverige, och beredskapen där är sämre. De närmaste dagarna får utvisa om den här operationen är tillräcklig.

Nyligen avslutades Fikru Marus fall där han misstänkts för korruption. Domstolen fann honom skyldig, men då han suttit fängslad i tre och ett halvt år utan rättegång antogs att han snart skulle få åka hem till Sverige.

Men i förra veckan åtalades han på nytt. En åklagare i Addis Abeba anklagar honom dels för koppling till terroriststämplade grupper i fängelset, dels för att ha finansierat ett fängelseupplopp och varit delaktig i en brand som ledde till att 23 personer i fängelset dog. Fikru Marus svenske advokat har dock inte fått ta del av åtalet skriftligen, varför vissa frågetecken finns.

På grund av det senaste åtalet arrangeras en manifestation utanför den Etiopiska ambassaden i Stockholm klockan 16.30 på tisdagseftermiddagen.

– Budskapet är att han inte är någon terrorist, säger Katrin Hruska, och fortsätter:

– Just nu känns det hopplöst. Nu väntar en ny rättsprocess. Vi trodde vi hade lämnat det bakom oss.

Relaterat material

Fikru Maru anklagas för nya brott

Fikru Maru har fått sin dom

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev