måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Fikru Maru: Svårt att känna frihetskänslan

Publicerad: 18 maj 2018, 16:09

Svenske hjärtläkaren Fikru Maru som suttit fängslad i Etiopien i fem år kramas om av dottern Fikerte Maru vid ankomsten på Arlanda. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/TT

Svenske läkaren Fikru Maru, som suttit fängslad i Etiopen i fem år, berättar att det är svårt att känna frihetskänslan.

Ämnen i artikeln:

Fikru Maru

– Jag har inte fått frihetskänslan att säga jag mår bra, att säga jag är fri. Jag är inte van att uttrycka det.

Det sade den 67-årige hjärtläkaren från Hudiksvall när han på fredagen höll en presskonferens på ett advokatkontor i huvudstaden.

– Känslan för mig – och så tror jag det är för många i den här situationen – är att det är svårt uttrycka hur man känner. När man är fri agerar man och uttrycker sin känsla på en annan nivå, sade han.

Fikru Maru förklarade att han ännu mentalt är påverkad av den långa tiden i fängelse, där man måste "uttrycka sig och agera på ett annat sätt".

Enligt Fikru Maru har frisläppandet koppling till maktskiftet i Etiopien nyligen. I slutet av mars tillträdde Abiy Ahmed som ny premiärminister efter avgående Hailemariam Desalegn. Han hänvisade på presskonferensen till de tusentals etiopier som har offrat sina liv.

– Många har också i sociala medier uppmärksammat mitt fall. Visst har det spelat roll, men det var regimbytet som var avgörande.

Fikru Maru landade på Arlanda flygplats tidigt på fredagsmorgonen.

– Hur det känns? Jag vet inte. Överväldigande. Efter fem år är det är svårt att veta hur det känns att vara en normal, fri människa, sade han då till Svenska Dagbladet.

Enligt dottern Emy Maru blev hon plötsligt uppringd och fick besked om att fadern frigivits, och att han nu stod på en gata i huvudstaden Addis Abeba och behövde plockas upp.

– Det har bara varit ett långt dygn sedan det hände, och det är nu det känns på riktigt för nu är vi hemma, sade hon till Expressen.

Fikru Maru är inte är beredd att leva ett pensionärsliv.

– I dag ska jag ta det lugnt, men sedan har jag lite planer. Jag har så mycket material och grejer jag ska skriva ner, säger han.

Fikru Maru räknar med att åka tillbaka till landet som hållit honom fången.

– Ja, självklart. Jag har familj och kolleger där. Man ser ljuset i tunneln för Etiopien nu. Det är väldigt positiv anda.

Fikru Maru, som har suttit fängslad sedan maj 2013, släpptes ur det etiopiska fängelset i tisdags. Till en början anklagades han för mutbrott och senare för terroristbrott. I förra veckan frikändes han från terroranklagelserna som bestod i att han påstods ligga bakom ett upplopp i Kilintofängelset.

Fikru Maru

Fikru Maru, född 1950, är en svensk hjärtläkare med rötter i Etiopien. Han har suttit fängslad i huvudstaden Addis Abeba sedan 12 maj 2013.

2010 anklagades han för smuggling av vårdutrustning till sin klinik i Addis Abeba, men åtalet lades ner. 2013 fängslades han återigen, nu anklagad för mutbrott.

Han frikändes i maj förra året för mutbrott men åtalades då i stället för terrorbrott. Han påstods ha iscensatt ett upplopp och en brand i september 2016 i Kilintofängelset, trots att han befann sig på sjukhus vid tidpunkten för upploppet. Över 20 fångar dog i fängelsebranden.

Den 8 maj i år friades Maru från anklagelserna om terrorbrott enligt hans advokat Hans Bagner. En vecka senare, den 15 maj, släpptes han ur fängelse.

Sverige har flera gånger protesterat mot hur Maru behandlats.

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev