Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Fikru Marus dom skjuts upp

Publicerad: 12 mars 2018, 06:54

Fikru Maru.

Foto: Privat

I dag väntades domen mot den svenske hjärtläkaren Fikru Maru, som suttit fängslad i Etiopien sedan 2013. Men ännu en gång tycks den skjutas upp.


Ämnen i artikeln:

Fikru Maru

Under måndagsförmiddagen väntades domstolen i Addis Abeba meddela sin dom mot Fikru Maru. Efter en lång och utdragen rättegång där flera vittnen inte dykt upp i rätten hoppades hans svenska advokat Hans Bagner på ett frikännande.

– Det borde bli ett friande för bevisningen har varit mer än bristfällig och det har även åklagaren varit medveten om. Har man inte fått tag på vittnen som kan vittna har man förlorat målet, sade han inför den väntade domen.

Men på måndagsförmiddagen kom Fikru Marus dotter Emy Maru med nya besked: Domen mot Fikru Maru har skjutits upp till den 24 april, skriver hon på Facebook.

Uppgiften bekräftas även av Patric Nilsson, kansliråd på utrikesdepartementet.

– Det är extremt otillfredsställande, säger advokat Hans Bagner. Vi känner igen de här tongångarna. Varje gång rättegången skjutits upp så har vi kommit in med förhoppningar och sen fått beskedet att de inte har lyckats komma fram till något. Det är nästan värre än att få ett straff.

Ett domslut är efterlängtat, oavsett utfall. Om Fikru Maru frikänns bör han bli fri att lämna landet på direkten, enligt Hans Bagner. Om han i stället döms återstår det att se hur långt straff han döms till och om det är möjligt att räkna av den tid han redan suttit i fängelse. Det är också möjligt att han då kan ansöka om benådning.

– Det kan ju också vara ett sätt för alla inblandade att rädda ansiktet. Att han döms men ändå kan ansöka om nåd och så småningom släppas.

Relaterat material

Dom mot Fikru Maru ska meddelas i mars

TT

Ämnen i artikeln:

Fikru Maru

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev