Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag16.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hjärta-kärl

Fisk minskade hjärtrisk även hos kvinnor

Publicerad: 10 April 2002, 07:43

Hög konsumtion av fisk och omega-3-fettsyror kopplades till en minskad risk att drabbas av kranskärlssjukdom bland kvinnor. Det visar en studie som presenteras i tidskriften Jama. Riskminskningen var särskilt stor när det gäller dödlighet på grund av kranskärlssjukdom.


En ökad konsumtion av omega-3-fettsyror har tidigare kopplats till en minskad risk att drabbas av kranskärlssjukdom hos män, men det har varit oklart hur fettsyrorna påverkar risken bland kvinnor.  Därför undersökte forskarna som arbetar vid Harvard School of Public Health, Boston, USA, kopplingen hos kvinnor när det gäller intaget av fisk och omega-3-fettsyror, och risken att drabbas av kranskärlssjukdom hos kvinnor.  Totalt följde forskarna upp 84 688 kvinnor, som deltog i the Nurses' Health Study, i åldrarna 34 till 59 år, och som inte hade någon kranskärlssjukdom, eller cancer när studien inleddes 1980. Forskarna följde sedan upp deltagarna vid fyra tillfällen under 16 år.  Totalt drabbades 1029 personer av icke-dödlig hjärtinfarkt och 484 personer avled på grund av sin kranskärlssjukdom under uppföljningsperioden.  Efter justering för ålder, förekomst av rökning och andra riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom var risken att drabbas av kranskärlssjukdom minskad med 21 procent bland dem som hade ett intag av fisk mellan ett och tre tillfällen per månad, jämfört med dem som åt fisk vid färre tillfällen än en gång per månad.  Bland dem som åt fisk en gång per vecka var risken minskad med 29 procent, bland dem som åt fisk mellan två och fyra gånger per vecka var risken minskad med 31 procent, och bland dem som åt fisk oftare än fem gånger per vecka var risken att drabbas av kranskärlssjukdom minskad med 34 procent, jämfört med dem som åt fisk vid färre tillfällen än en gång per månad.  Ett högt intag av fisk och omega-3-fettsyror gav hade ett starkare samband med minskad död på grund av kranskärlssjukdom än risken för icke dödlig hjärtinfarkt.  Bland de kvinnor som åt fisk mer än fem gånger per vecka var risken att dö på grund av kranskärlssjukdom signifikant minskad med 45 procent under studieperioden, jämfört med dem som åt fisk mindre än en gång per månad.   Risken att drabbas av en icke-dödlig hjärtinfarkt var minskad med 27 procent, jämfört med dem som åt fisk vid färre tillfällen än en gång per månad. Men denna riskminskning var dock inte signifikant.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev