Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag09.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hjärta-kärl

Fler kan bära på mänsklig variant av galna ko-sjukan

Publicerad: 24 mars 2006, 15:27

Det finns risk att betydligt fler människor än man tidigare trott har smittats av den variant av Creutzfeldt-Jakobs sjukdom som är en mänsklig form av BSE, galna ko-sjukan.


Det visar en studie av brittiska forskare som publiceras i tidskriften Lancet i dag, måndag.

Studien tyder också på att sjukdomen kan ha mycket lång inkubationstid och att det alltså kan finnas många människor i de länder som drabbats av galna ko-sjukan som redan har smittats av denna variant av Creutzfeldt-Jakobs sjukdom. Sjukdomen är dödlig och vanliga symtom är bland annat muskelförtvining, demens och ofrivilliga rörelser.

Allt sedan BSE-epidemin startade i Storbritannien på 1980-talet har det förekommit många olika förutsägelser kring hur många människor som kommer att drabbas av den mänskliga varianten av sjukdomen, alltifrån några hundra till hundratusentals.

Den aktuella studien ger inga svar på den frågan. Men forskarna misstänker att spridningen av Creutzfeldt-Jakobs sjukdom går lättare än vad man tidigare misstänkt.

I sina försök använde forskarna genmodifierade möss som antingen smittades med BSE eller varianten av Creutzfeldt-Jakobs sjukdom. Bland annat fann man att det inte fanns några särskilda genvarianter som skyddade mot smittan, något tidigare studier pekat på.

Forskarna visar också att det inte finns några genvarianter som skyddar när Creutzfeldt-Jakobs sjukdom sprids från människa till människa genom till exempel blodtransfusion.

Hittills har 191 människor i världen insjuknat i den aktuella varianten av Creutzfeldt-Jakobs sjukdom, framför allt i Storbritannien.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev