fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Fler landsting på väg att införa SMS-livräddare

Publicerad: 7 juni 2018, 10:01

Systemet med larm till frivilliga som kan göra HLR-räddning sprids till fler landsting och regioner.

Foto: Thinkstock

Fler landsting och regioner är intresserade av att införa SMS-livräddare, systemet där frivilliga privatpersoner larmas när någon i närheten får hjärtstopp.

Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landstingVästra GötalandsregionenRegion SkåneLandstinget DalarnaRegion Gävleborg

I nuläget används systemet i Stockholms läns landsting och i Västra Götalandsregionen. Men i Sörmland och Västmanland pågår upphandlingar av tjänsten. Även till exempel Skåne, Gävleborg och Dalarna har visat intresse, rapporterar Ekot i dag.

– Det finns ett väldigt stort intresse nationellt och vi får ganska många frågor varje dag, säger Christopher Lundberg, som jobbar med projektet på Västra Götalandsregionen, till Ekot.

Förra året fick teamet bakom SMS-livräddare Dagens Medicins och Vinnovas Athenapriset för att ha samordnat sjukvården och frivilliga för att öka människors möjlighet att överleva ett hjärtstopp. Athenapriset är Sveriges största pris för klinisk forskning. Antalet registrerade frivilliga livräddare i Stockholm och Västra Götaland var då 38 000.

Den som registrerat sig som frivillig livräddare och befinner sig inom en kilometer får en högljudd signal i mobilen från SOS Alarm vid misstanke om hjärtstopp. Forskning har visat att antalet utförda hjärt-lungräddningar ökade med mer än 30 procent, enligt hemsidan för SMS-livräddare.

I Västra Götaland har cirka 9 000 personer anmält sig till tjänsten och varje dag kommer tre till fyra larm i hela området, enligt Ekot.

Lina Norrison är en dem som anmält sig.

– Det var jag och flera andra SMS-livräddare som var först på plats. Före räddningstjänst och ambulans, berättar Lina Norrisson för radion, om en gång när hon fick ett larm.

En förutsättning för att delta som SMS-livräddare är att man är 18 år och har gått en kurs i hjärtlungräddning.  Appen laddas ner på SMS-livräddares hemsida.

Relaterat material

Prisad app har skapat  38 000 livräddare

SMS gjorde att fler fick hjärt-lungräddning

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev