Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Fler överlever hjärtstopp när sms-livräddare aktiverats

Publicerad: 28 augusti 2021, 18:15

Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån, Getty Images

ESC 2021. En stor svenskledd observationsstudie visar att överlevnadschanserna tycks förbättrats vid hjärtstopp om tränade livräddare skickas till platsen via mobiltelefoner. (1 kommentar)


Ämnen i artikeln:

HjärtstoppAkutsjukvårdMedicinska nyheterKarolinska institutetRegion StockholmVästra GötalandsregionenESC

– Våra resultat pekar på fördelarna med att aktivt involvera allmänheten vid larm om hjärtstopp, säger Martin Jonsson, epidemiolog och forskare vid centrum för hjärtstoppsforskning på Karolinska institutet.

I Sverige introducerades systemet Sms-livräddare i Stockholm år 2010. Det har sedan spridit sig till andra delar av landet och liknande system finns även i andra länder. Systemet bygger på att frivilliga personer som utbildats i hjärt-lungräddning registrerar sig i en mobilapp. När ett larm om möjligt hjärtstopp kommer till larmcentralen skickas larmet vidare till eventuella sms-livräddare som befinner sig i närområdet. 

Läs också: Många sms-livräddare nås inte av SOS-alarm 

En randomiserad studie har tidigare visat att systemet ökar andelen hjärtstoppsfall där hjärt-lungräddning sätts in innan ambulansen är på plats. Men fram tills nu har det inte funnits säkra data på huruvida även överlevnad ökar. 

Detta ändras nu efter att Martin Jonsson och hans kolleger analyserade utfallet vid drygt 8 500 fall av hjärtstopp utanför sjukhus i tre länder, däribland Sverige. I de drygt 3 400 fall där systemet hade aktiverats var sannolikheten 28 procent högre att patienten levde efter 30 dagar, jämfört med när det inte aktiverades. Siffran är justerad för skillnaden i bakgrundsfaktorer.

Enligt Martin Jonsson motsvarar det en förbättring i absoluta procenttal från runt 8 till 10 procent, vilket överfört på hela den svenska befolkningen skulle innebära att ett hundratal liv skulle kunna räddas varje år vid hjärtstopp.

Vidare visade studien, liksom den tidigare randomiserade studien, att sannolikheten att patienterna fick hjärt-lungräddning innan ambulansen var på plats, liksom även ökad sannolikhet för att hjärtstartare användes. 

Läs alla nyheter från ESC här.

Martin Jonsson poängterar att studien är av observationstyp och att några kausala samband inte kan bevisas. 

– Men vi ser inga tydliga skillnader mellan de hjärtstopp där systemet aktiverades och inte aktiverades. Snarare såg det ut som att bakgrundsfaktorerna skulle gynna kontrollgruppen, då dessa personer i snitt var något yngre, säger Martin Jonsson. 

Hur kommer det sig att systemet inte aktiveras varje gång?
– Det finns flera skäl. Ett är att situationen vid hjärtstopp kan vara rörig och det är inte ovanligt att hjärtstopp feltolkas som något annat när larmcentralen kontaktas. Men målet är ju att systemet alltid ska aktiveras vid misstänkt hjärtstopp, säger Martin Jonsson. 

Han presenterar studien i dag på den digitala kongressen för det Europeiska kardiologisällskapet, ESC. Studien är ännu inte publicerad i en vetenskaplig tidskrift och är inte referentgranskade.  

I Sverige inkluderades hjärtstoppspatienter från Region Stockholm och Västra Götaland i studien. Studien omfattade även patienter från Schweiz och Nederländerna. 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

2021-09-02

Jag har jobbat mycket aktivt med hjärtstoppsfrågor under många år och skrev därför ett medborgarförslag till region skåne om införandet som sedan bifölls men man ville vänta på fler studier. Tyvärr känns det som att det kvittar hur många studier som kommer inom sms- livräddare frågan. Det hela handlar snarare om prestige känns det som. Skickade senast denna artikel till dom som var helt ny för dom. Men fick till svars att det fortfarande inte visar på att sms livräddare räddar liv. Ska ha möte med dom igen om någon vecka så får se hur dom resonerar då. Men tråkigt att man inte lyssnar på andra forskare och inte minst riktlinjer där man nu rekommenderar att systemet införs. 

Johan Månsson Christell, HLR instruktör och undersköterska 

 

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News