Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Fler patienter kan få nya kolesterolsänkare

Publicerad: 21 december 2018, 10:07

Läkemedel av typ PCSK9-hämmare har en kraftigt sänkande effekt på LDL-kolesterolet. Men läkemedlen är också betydligt dyrare än andra kolesterolsänkare.

Foto: Amgen, Sanofi

Hjärt-kärlsjuka patienter kan nu få behandling med så kallade PCSK9-hämmare vid lägre nivåer än tidigare av LDL-kolesterol. Det rekommenderar NT-rådet vid Sveriges Kommuner och Landsting.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagTLVKolesterolHjärtinfarktSanofi

Enligt den nya rekommendationen kan läkemedlet Repatha (evolokumab) vara ett behandlingsalternativ för patienter med aterosklerotisk hjärt-kärlsjukdom som trots maximal tolererbar behandling med andra kolesterolsänkare har kvarstående LDL-kolesterol på 2,5 mmol/l eller högre.

För läkemedlet Praluent (alirokumab) är motsvarande gräns 3,0 mmol/l.

För patienter med ärftliga kolesterolrubbningar gäller andra gränser och behandlingarna kan här sättas in utan att etablerad hjärt-kärlsjukdom föreligger.

NT-rådet rekommenderar sjukvården att i första hand använda Repatha, som anses vara det mest kostnadseffektiva alternativet. Behandlingen bör initieras av specialister inom internmedicin, kardiologi eller endokrinologi.

Rekommendationen från NT-rådet bygger på subventionsbeslut som nyligen fattas av Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, efter så kallade trepartsöverläggningar med företagen och landstingen.

Enligt TLV finns det i Sverige över 800 000 patienter som behandlas för högt kolesterol. För majoriteten av dessa är behandling med statiner och ezetemib i kombination med kostomläggning tillräckligt.

Relaterat material

Ny typ av kolesterolsänkare får klartecken

Grönt ljus för ytterligare en kolesterolsänkare

TLV säger nej till dyrt kolesterolläkemedel

Dyr kolesterolsänkare får begränsad subvention

Emotsedd studie öppnar för PCSK9-hämmare

Stärkt stöd för kraftfull kolesterolsänkare

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev