Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Fler strokepatienter symtomfria efter intensiv blodtryckssänkning

Publicerad: 30 maj 2013, 10:10

Foto: Photos.com

En ny studie indikerar att kraftig blodtryckssänkning kan minska risken för handikappande skador.


Hjärnblödning anses vara den sorts stroke som är mest svårbehandlad. Tidigare har man sett att blodtrycket ökar kraftigt vid hjärnblödning och att hur högt blodtrycket är vid insjuknande kan vara ett sätt att förutse patientens prognos.

I en ny studie har forskare i Australien randomiserat patienter som drabbats av hjärnblödning i två grupper. I den ena gruppen fick patienterna intensiv behandling för att sänka blodtrycket till en målnivå på ett systoliskt blodtryck på 140 mm Hg. I den andra gruppen fick patienterna behandling enligt de riktlinjer som innebär en målnivå på 180 mm Hg i systoliskt blodtryck.

2 839 patienter skrevs in i studien. Signifikant resultat uppnåddes inte för det primära effektmåttet som efter 90 dagar var död eller 3-6 på en modifierad Rankin-skala. Enligt skalan innebär 0 symtomfrihet, 5 allvarligt handikapp och 6 död.

Däremot uppnåddes signifikanta resultat när forskarna jämförde hur många deltagare som fått respektive poäng på den skala som användes. Där sågs bättre resultat för dem som fått kraftig blodtryckssänkning. Exempelvis var det 8,1 procent som inte hade några symtom efter 90 dagar i den grupp som fått kraftig blodtryckssänkning medan motsvarande siffra i grupp som fått standardbehandling var 7,6 procent.

En signifikant förbättring för livskvalitet för dem som fått intensiv behandling, framkom också enligt studien.

Anderson med flera. Rapid Blood-Pressure Lowering in Patients with Acute Intracerebral Hemorrhage. New England Journal of Medicine. DOI: 10.1056/NEJMoa1214609.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev