Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Flopp för denervering mot högt blodtryck

Publicerad: 13 januari 2014, 10:59

Att förstöra nerver till njurarna ledde inte till någon minskning av blodtrycket hos annars svårbehandlade hypertonipatienter, enligt den hittills mest ambitiösa studien på området.


Ämnen i artikeln:

Hypertoni

Så kallad renal denervering är en kateterbaserad teknik som fått stor uppmärksamhet på senare år. Studier har indikerat att metoden kan sänka blodtrycket hos patienter, vars blodtryck inte svarar på konventionell behandling.

Men en ny stor studie ifrågasätter nu dessa resultat. Det är företaget Medtronic som meddelar att patienter som lottats till renal denervering inte minskade sitt systoliska blodtryck efter sex månader, jämfört med patienter som fått en låtsasbehandling.

Förekomsten av möjliga biverkningar var den samma i bägge grupper.

Studien beskrivs som den mest ”rigorösa” på området hittills och den första som använt en låtsasbehandling i kontrollgruppen.

Resultaten i studien är en besvikelse, anser Bert Andersson, överläkare vid kardiologkliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, som varit med om att introducera tekniken i Sverige.

– Jag hade hoppats på ett positivt resultat. Samtidigt finns det än så länge bara knapphändiga uppgifter i ett pressmeddelande, så det är svårt att uttala sig utförligt om fynden. Men de pekar på att placeboeffekten kan vara viktig för att förklara de resultat vi tidigare sett, säger han.

– Budskapet som vi direkt tagit till oss är att renal denervernig bara ska användas inom ramen för studier. Inte minst finns det andra möjliga positiva effekter på till exempel förekomst av arytmier som är värda att följa upp, fortsätter Bert Andersson.

Målet med renal denervering är att förstöra nerver i autonoma nervsystemet, vilka stimulerar njurarna att frisätta blodtryckshöjande signalämnen. En ablationskateter förs in i njurartären via ett snitt i en artär i ljumsken. Inuti njurartären skickar katetern ut så kallad radiofrekvensenergi, vilket permanent förstör omkringliggande nerver som löper på utsidan av blodkärlet.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Hypertoni

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News