Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Flopp för primärprevention med ASA i japansk studie

Publicerad: 18 november 2014, 08:14

Acetylsalicylsyra i lågdos gav inte något skydd mot hjärt-kärlsjukdom hos äldre japanska patienter med hög risk för sådan sjukdom, enligt en studie som presenterades under måndagen.


Undersökningen som omfattade nästan 14 500 patienter fick avslutas i förtid då det stod klart att behandlingen inte skyddade mot kardiovaskulär död, hjärtinfarkt eller stroke utan i stället ökade risken för blödningar.

Därmed sällar sig studien till flera andra som inte visat nytta med ASA i primärprevention, det vill säga som skydd mot hjärt-kärlsjukdom i tidigare friska individer.

Dorairaj Prabhakaran, professor vid London School of Hygiene and Tropical

Medicine, hade ombetts av organisationskommittén att kommentera resultaten. Han påpekade att den uteblivna effekten bland annat kan ha berott på att patienterna redan var välbehandlade med statiner.

Vidare poängterade Dorairaj Prabhakaran att det fortfarande pågår andra primärpreventionsstudier med ASA. Sålunda ansåg han att det var för tidigt att skrota konceptet med att behandla med ASA hos patienter som inte tidigare haft hjärt-kärlsjukdom. Hos en del grupper kan det också finnas en nettonytta med behandlingen, enligt Prabhakaran.

I Sverige rekommenderas inte primärprevention med ASA.

Undersökningen omfattade patienter, 60 till 85 år, som hade diabetes, högt kolesterol eller högt blodtryck. De lottades till att få eller inte få ASA i tillägg till övrig medicinering.

Studien presenterades av Kazuyuki Shimada vid Shin-Oyama City Hospital i Tochigi, Japan.

Resultaten publicerades samtidigt i tidskriften Jama.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev