Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Följ med när världens kardiologer samlas

Publicerad: 24 augusti 2018, 06:00

Gamla stadshuset och Frauenkirche i München.

Foto: Thinkstock

I morgon lördag startar den europeiska kardiologikongressen ESC i München. Dagens Medicin rapporterar på plats från mötet som bland annat kommer bjuda på nya resultat kring bantningsläkemedel och som brukligt om blodförtunnande behandling.


Ämnen i artikeln:

HjärtinfarktESC

Förra årets kongress i Barcelona bjöd på ovanligt många tunga nyheter, både ur vetenskaplig och ur klinisk synvinkel. Om årets upplaga kan fortsätta på den vägen återstår att se.

En studie som kommer att uppmärksammas handlar om bantningsläkemedlet lorkaserin, som nu utvärderats ur kardiovaskulär synvinkel i den hittills största randomiserade studien för något sådant läkemedel. Redan i juni meddelade företaget Eisai huvudresultaten i studien att lorkaserin varken ökade eller minskade hjärt-kärlrelaterade händelser. På söndag kommer de mer detaljerade resultaten att presenteras.

– Studien är intressant tack vare sin storlek, att övervikt och fetma är ett så stort folkhälsoproblem och att det hittills varit svårt att ta fram säkra läkemedel mot fetma. Enligt förhandsinformationen visar också studien på en viss skyddande effekt på utveckling av typ 2-diabetes, säger professor Peter M Nilsson, som inbjudits av arrangören att kommentera resultaten efter att de presenteras.

Som alla kardiologikongresser bjuder även ESC 2018 på resultat från prövningar av olika blodförtunnande läkemedel i olika situationer.

Ett huvudnummer förra året var Compass-studien som visade på en viss fördel att brett behandla stabil aterosklerotisk sjukdom med antikoagulantiumet rivaroxaban. På årets kongress kommer resultat från ytterligare två studier där rivaroxaban undersökts dels som venproppsförebyggande läkemedel hos patienter som vårdats på sjukhus för medicinska åkommor, dels vid hjärtsvikt och underliggande aterosklerotisk sjukdom.

I en annan stor studie har forskare följt upp diabetespatienter som fått pröva acetylsalicylsyra i lågdos i primärpreventivt syfte, alltså som skydd mot att första gången insjukna i hjärt-kärlsjukdom. Forskarna har här också följt insjuknandet i cancer då annan forskning pekat på att acetylsalicylsyra kan motverka tumörutveckling.

Dagens Medicin bevakar också den svenska forskning som lyfts fram på kongressen. Visserligen blir det inga resultat från högprofilerade randomiserade studier, men bland annat en stor analys från Swedeheart-registret om dödligheten efter hjärtinfarkt har valts ut som så kallad ”late breaker” och presenteras på måndag.

Totalt väntas över 30 000 deltagare till kongressen i München, vilket gör mötet till det största i världen inom sitt område. Arrangör är European Society of Cardiology.

Dagens Medicin är på plats för att ge kommentarer och analyser till de nya resultaten. Vi rapporterar direkt på vår sajt och i dagliga nyhetsbrev med start i morgon lördag.

Läs förra årets rapportering här.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

HjärtinfarktESC

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev