Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Följ med till Rom på kardiologikongress

Publicerad: 26 augusti 2016, 06:08

Carl-Magnus Hake bevakar ESC.

Foto: Jocke Hedell

I morgon lördag startar den europeiska kardiologikongressen ESC i Rom. Följ Dagens Medicins i bevakning på webben och i dagliga nyhetsbrev.


Ämnen i artikeln:

ESC

Arrangerande European Society of Cardiology väntar över 30 000 deltagare till kongresscentret utanför Rom och det gör mötet till världens största inom hjärt-kärlområdet.

Dagens Medicins vetenskapsredaktör Carl-Magnus Hake är på plats och rapporterar om de mest spännande resultaten och intervjuar svenska experter om deras höjdpunkter.

De studier som arrangörerna på förhand lyfter fram som intressanta handlar bland annat om nyttan med att tidigt avbryta blodförtunnande behandling hos lågriskpatienter med venösa blodproppar och nyttan med olika bilddiagnostiktekniker vid ischemisk kranskärlssjukdom.

Effekten och längden på blodplättshämmande behandling är ett återkommande tema på kardiologikongresser och även på årets upplaga av ESC kommer studier inom detta området presenteras, bland annat en som direkt jämför läkemedlen ticagrelor och prasugrel.

Även svenska studier har valts ut som så kallade late breakers, det vill säga särskilt intressanta studier där abstracten inte är tillgängliga på förhand. Professor Lars Wallentin kommer att presentera en 15-årsuppföljning av den banbrytande Frisc II-studien. Hans professorskollega i Uppsala Bertil Lindahl presenterar en stor uppföljning av patienter med icke obstruktiv kranskärlssjukdom.

Om dessa studier och andra resultat kan du läsa här.  Du som är kardiolog kommer att få ett dagligt nyhetsbrev från kongressen från och med söndag.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

ESC

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev