Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Följ vår bevakning av kardiologikongressen ESC

Publicerad: 25 augusti 2022, 11:51

ESC-kongressen hålls i år i Barcelona, där den senast huserade år 2017.

Foto: Getty Images

Under fredagen startar den europeiska kardiologikongressen ESC i Barcelona. Dagens Medicin rapporterar dagligen om de hetaste forskningsnyheterna.


Ämnen i artikeln:

ESCHjärtsviktHögt blodtryckHjärtinfarktToppnyheter

I år är första gången sedan pandemin startade som det Europeiska kardiologisällskapet anordnar sin årliga kongress fysiskt. I dagsläget är drygt 23 500 deltagare anmälda till arrangemanget och siffrorna går upp varje dag. 

Kongressen rivstartar på fredag med bland annat två på förhand spännande studiepresentationer. Den ena handlar om ifall kvällsdosering av blodtrycksmediciner är bättre än morgondosering. Den andra ska svara på om ett så kallat polypiller kan göra nytta i sekundärprevention efter hjärtinfarkt. 

Läs också: Tusentals patienter fick undermåliga aortaimplantat 

På lördag presenteras så en av kongressens förväntade höjdpunkter, nämligen resultaten från studien Deliver om effekten av SGLT2-hämmaren dapagliflozin vid hjärtsvikt med bevarad vänsterkammmarfunktion. Det är redan klart att studien är positiv – nu återstår det att se hur positiv den är och att jämföra med de omtalade resultaten från studien Emperor-Preserved som presenterades på förra årets ESC-kongress. 

Dagens Medicin rapporterar om alla dessa studier och mycket mer, som nya europeiska riktlinjer för behandling av hjärtproblem efter cancerbehandling och resultat från svenska studier. 

Tipsa gärna våra reportrar Carl-Magnus Hake och Maria Gustavsson, carl-magnus.hake@dagensmedicin och maria.gustavsson@dagensmedicin.se om nyheter under kongressen. 

Följ vår bevakning i våra dagliga nyhetsbrev och på samlingssidan. 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dagens Medicin

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev