Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Folsyra reducerar strokerisk

Publicerad: 18 mars 2015, 12:21

En ny stor kinesisk studie visar att folsyra verkar skydda mot stroke hos personer med högt blodtryck.


Ämnen i artikeln:

Stroke

Den nya randomiserade studien omfattade 20 000 vuxna med högt blodtryck. Hälften av gruppen fick det blodtryckssänkande läkemedlet enalapril, 10 mg, och den andra hälften fick enalapril, 10 mg, och folsyra, 0,8 mg, kombinerat i en tablett.

Resultaten visar att efter en medianbehandlingstid på 4,5 år hade 3,4 procent i enalaprilgruppen fått sin första stroke och i enalapril-folsyragruppen var motsvarande siffra 2,7 procent. Kombinationsbehandlingen med folsyra minskade alltså den relativa risken för stroke med 21 procent.

I studien mättes folathalten i blodet och den skyddande effekten verkade vara ännu högre för de med låga folatvärden. I denna undergrupp var strokeincidensen 2,8 procent i enanalpril-folsyragruppen jämfört med 4,6 procent i enalaprilgruppen.

Effekten av folsyra på hjärt-kärlsjukdomar har tidigare undersökts i flera studier, både observationsstudier och randomiserade studier, men har inte kunna ge något entydigt svar. I den här nya stora studien är resultaten klara, med avseende på skyddseffekter för stroke. Resultaten presenterades på den nyligen avslutade årliga kongressen för American College of Cardiology, och publicerades samtidigt i JAMA.

I en ledarkommentar till artikeln skriver två amerikanska experter att resultaten är så positiva att det vore oetiskt att göra om studien, eftersom den relativt billiga folsyrasupplementeringen ger en så stor skyddande effekt mot stroke. Experterna menar att den strokeskyddande effekten troligtvis också finns hos personer med normalt blodtryck, och att folsyra skulle ge skyddseffekter i de delar av världen där man har låga folatvärden, till exempel Skandinavien och Kina.

Hela studien kan du läsa här:

Yong Huo med flera. Efficacy of Folic Acid Therapy in Primary Prevention of Stroke Among Adults With Hypertension in China. JAMA. Publicerad online 15 mars, 2015. DOI:10.1001/jama.2015.2274The CSPPT Randomized Clinical Trial

KARIN SVENS

Ämnen i artikeln:

Stroke

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev