Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Fönstertittarsjuka kunde gå längre med nytt läkemedel

Publicerad: 24 februari 2010, 06:00

Fönstertittarsjuka kunde gå längre med nytt läkemedel

Foto: Foto: Photos.com

50 meter. Så mycket längre kan patienter med fönstertittarsjuka gå med läkemedlet Pletal. En måttlig, men dokumenterad, effekt enligt SBU, som i dag publicerar en rapport om medlet.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Pletal (cilostazol) godkändes 2007 i Sverige, som det första läkemedlet mot claudicatio intermittens, fönstertittarsjuka. Sjukdomen yttrar sig som smärta vid gång, en smärta som går över efter en stunds vila.

Nu publicerar Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, en så kallad Alert-rapport om den nya behandlingsmetoden. Slutsatsen är att läkemedlet har en dokumenterad måttlig effekt, och att biverkningarna verkar vara beskedliga.

I genomsnitt förlängs den maximala sträckan de drabbade kan gå utan smärta med 50 meter. Detta hos patienter som annars klarar av att gå mellan 100 och 250 meter.

– Det kan tyckas lite, men för vissa patienter kan det vara värdefullt, säger David Bergqvist, professor emeritus i kärlkirurgi vid Uppsala universitet, som varit sakkunnig i arbetet med rapporten.

Läkemedlet ska dock inte sättas in förrän patienten testat gångträning och rökstopp.

– Bara för att det nu finns piller får man inte glömma bort gångträning och rökstopp. Men behöver någon till exempel ändå vara sjukskriven på grund av kort gångstäcka kan man ta till detta, säger David Bergqvist.

Det finns dock ingen studie som jämfört läkemedlets effekt med intensiv gångträning och rökstopp, och det vetenskapliga underlaget är otillräckligt för att bedöma kostnadseffektiviteten, enligt SBU.

Några exakta siffror över hur mycket Pletal förskrivits har inte SBU, men första halvåret av 2009 såldes cirka 1 000 förpackningar i Sverige.

– Hittills verkar man ha varit modest och hållit på att detta är ett komplement när andra insatser inte hjälper, säger David Bergqvist.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev