tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Fördel för semaglutid som tillägg

Publicerad: 18 september 2019, 14:33

David Nathanson. Foto: Petra Hedbom

Både viktnedgång och sänkning av HbA1c var större för patienter med typ 2-diabetes som fick tillägg med semaglutid jämfört med canagliflozin enligt en ny studie.

Ämnen i artikeln:

LäkemedelsföretagKarolinska universitetssjukhusetEASDDiabetes typ 2Läkemedel

PH


I dag används både GLP-1-analoger och SGLT2-hämmare som tillägg hos patienter med typ 2-diabetes som inte fick tillräcklig glukoskontroll med metformin.

I samband med den pågående diabeteskongressen EASD, publiceras data där de metabola effekterna blev bättre med GLP-1-analogen semaglutid än SGLT2-hämmaren canagliflozin hos patienter med typ 2-diabetes.

Totalt ingick 788 patienter som slumpades till att antingen få injektioner med semaglutid en gång i veckan, eller oralt canagliflozin en gång dagligen. Samtliga behandlades med metformin sedan innan.

Enligt resultaten, hade deltagarna i semaglutidgruppen sänkt sitt HbA1c med 5 mmol/mol mer än de i canagliflozingruppen.

Som sekundärt effektmått tittade jämfördes också viktnedgång i de båda grupperna. Här såg man också en fördel för semaglutid. Dubbelt så många tappade minst 10 procent mer i vikt i den gruppen jämfört med canagliflozin.

– Det är en välgjord studie som studerar två läkemedel som internationellt sett är högt rekommenderade som tilläggsbehandling till metformin men som i nuläget har en begränsad användning i Sverige. Båda preparaten är intressanta då de har effekt på kardiovaskulär sjuklighet säger David Nathanson, diabetolog på Karolinska universitetssjukhuset, Huddinge och ordförande för Svensk Förening för Diabetologi.

Biverkningsprofilen skiljer sig år mellan läkemedelsklasserna och det var 47 procent av de som behandlades med semaglutid som fick gastrointestinala biverkningar och ca 10 procent som hade kräkningar.

– När man väljer mellan dessa preparat får man ta hänsyn till patientens kliniska profil och om patienten föredrar injektion en gång i veckan eller tablett, säger David Nathanson, som är på plats på kongressen i Barcelona.

Han påpekar också att den aktuella studien inte tittat på skillnader i hjärt-kärlsjukdom mellan grupperna. Tidigare studier har visat att båda läkemedelsklasser ger en hjärt-kärlskyddande effekt men att det i nuläget inte finns någon studie som jämför preparaten med avseende på detta.

Den belgiske forskaren André J Scheen skriver i en tillhörande kommenterande artikel att den kliniska bilden är mer komplicerad än långtidsblodsocker och viktnedgång, som biverkningar och pris. Slutligen skriver han att den aktuella studien inte räcker till att påverka kliniska riktlinjer om vilken av behandlingarna som är att föredra.

Studien finansieras av Novo Nordisk som marknadsför semaglutidläkemedlet Ozempic.

Läs mer i abstract:

Ildiko Lingvay med flera. Efficacy and safety of once-weekly semaglutide versus daily canagliflozin as add-on to metformin in patients with type 2 diabetes (SUSTAIN 8): a double-blind, phase 3b, randomised controlled trial. Lancet Diabetes & Endocrinology, publicerad online 17 september 2019. DOI:10.1016/S2213-8587(19)30311-0

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev