söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

”Fördjupad etisk analys behövs av samarbetet”

Publicerad: 30 september 2015, 08:06

Kjell Asplund i Statens medicinetiska råd, Smer, tycker att samarbetet mellan sjukhuset och läkemedelsföretaget verkar innehålla flera tveksamheter.

Ämnen i artikeln:

Landstinget Sörmland

– Frågan om den här sortens samarbete är ny och principiellt intressant. En fördjupad etisk analys behövs för att belysa alla för- och nackdelar, säger Kjell Asplund, som är ordförande i Smer.

Rent spontant anser han att det är tveksamt att ett företag sponsrar ordinarie verksamhet på det sätt som är aktuellt i Nyköping. Uppenbarligen har ledningen för Landstinget Sörmland inte ansett att screeningen för kolesterolrubbning och följande släktutredningar är en tillräckligt högt prioriterad verksamhet jämfört med andra områden.

– Vårdbehoven i befolkningen, inte företagens kommersiella intressen, måste styra vilka insatser som sjukvården och landstingen gör. Annars får grundläggande prioriteringsprinciper en mindre tyngd, säger Kjell Asplund.

Kommer man genom screeningen fram till att en patient skulle behöva det aktuella kolesterolläkemedlet Repatha försätts patienten i ett dilemma i och med det inte ingår i läkemedelsförmånen.

– Frågan är om man vågar gå emot rekommendationen om ett preparat och låta bli att köpa det dyra läkemedlet. Klyftor kan uppstå mellan de patienter som har råd med behandlingen och de som inte har det, och därmed äventyras grunden för en jämlik vård, säger Kjell Asplund.

På patienternas pluskonto står ändå att screeningen blir av, vilket den annars inte skulle bli.

Relaterat material

Chefsmöte i Sörmland om sponsrad vård

Läkemedelsföretag sponsrar sjukvård

”Vi ville få en kick-start”

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev