Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Försenad ballongvidgning kan vara bra vid hjärtinfarkt

Publicerad: 9 februari 2009, 13:51

Ballongvidgning kan minska risken för förtidig död efter hjärtinfarkt även om ingreppet görs upp till 48 timmar efter att patienten fått symtom, enligt en ny studie.

Ämnen i artikeln:

Hjärtinfarkt

Ballongvidgning, eller PCI, är rutin vid stora hjärtinfarkter med ST-höjning på EKG. Behandlingen rekommenderas dock bara inom de första timmarna efter att patienten har fått symtom. Därefter anses behandlingen inte effektiv.

Men i en analys av data från den så kallade Brave 2-studien rapporterar nu forskare vid bland andra Technische Universität i München, Tyskland, att PCI kan ha kliniska effekter hos patienter som får behandling långt senare än så.

I studien ingick 365 patienter med ST-höjningsinfarkt som alla bedömdes för behandling 12–48 timmar efter symtomdebut. Alla patienterna fick trombocythämmande behandling i form av klopidogrel eller tiklopidin i tillägg till acetylsalicylsyra. De fick också en intravenös bolusdos av heparin.

Studiedeltagarna lottades till antingen så kallad konservativ behandling eller till PCI inklusive understödjande behandling med glykoprotein IIb/IIIa-hämmaren abciximab. De som lottades till konservativ behandling fick också ytterligare behandling med ofraktionerat heparin eller lågmolekylärt heparin.

En uppföljning efter fyra år visar att 11 procent av patienterna som fått PCI var döda jämfört med 19 procent i kontrollgruppen. Skillnaden mellan grupperna blev mer tydlig ju längre tid som gått.

Enligt forskarna är den aktuella studien den första som visar att PCI kan vara effektivt upp till 48 timmar efter symtom på hjärtinfarkt har börjat. De efterlyser dock resultat från andra undersökningar för att bekräfta fyndet.

Jama, 2009; 301: 487–8 (Lösenord krävs)

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev