onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Forskare bakom Empa-reg: ”Vi blev chockade”

Publicerad: 17 september 2015, 17:52

När forskarna bakom Empa-reg-studien såg att läkemedlet minskade risken för död av hjärt-kärlsjukdom blev de chockade, berättar huvudprövaren Bernard Zinman för Dagens Medicin.

Ämnen i artikeln:

EASD

Det var fullsatt i den största åhörarsalen på Stockholmsmässan när EASD:s höjdpunkt, Empa-reg-studien presenterades, läs artikel nedan om resultaten från studien. När forskarna bakom studien visade data på att empagliflozin minskar risken för död i hjärt-kärlrelaterande sjukdomar bröt en spontan applåd ut och några ”wow” hördes i salen.

Bernard Zinman, huvudprövare för studien, berättar för Dagens Medicin att forskarna själva förvånades av resultaten.

– Vi blev chockade, vi hade aldrig kunnat ana att empagliflozin skulle minska risken för hjärt-kärlrelaterade dödsfall. Det är makalösa resultat, säger han.

Vad tror du att resultaten kan få för betydelse för behandlingen av dessa patienter?

– Det tänker jag låta kommittéerna för behandlingsriktlinjer svara på, säger han och skrattar.

Efter att resultaten presenterats tog en extern granskare över och förklarade att studien var välgjord och tyckte att det var spännande att det inte fanns någon skillnad i effekt mellan de två doserna empagliflozin. Han tog också upp tänkbara förklaringar till resultaten och nämnde att han tror att den minskade risken gäller alla läkemedel inom klassen SGLT2-hämmare.

När publiken fick ställa frågor inledde alla med att gratulera forskarna till resultaten. Trots den sena timmen var frågorna många. En åhörare frågade om forskarna ansåg att SGLT2-hämmare bör bli första linjens behandling. Men nej, det tyckte inte de eftersom metformin funnits så länge och att en kombination av flera läkemedel kanske passar vissa patienter bättre.

Relaterat material

”Det här är en genombrottsstudie”

Hajpad studie höll för trycket

”Vi har en skyldighet att följa resultaten”

AMINA MANZOOR

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev