Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Forskare: fler bör få initial terapi med två blodtrycksläkemedel

Publicerad: 13 januari 2011, 00:01

Initial kombinationsbehandling kan ge bättre blodtryckssänkning jämfört med att först ge ett läkemedel och sedan ytterligare ett, enligt en ny studie.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Många patienter med högt blodtryck behöver minst två läkemedel för att få sitt blodtryck under kontroll. Det är bakgrunden till en ny studie som gjorts av brittiska forskare.

De lottade över 1 200 patienter med högt blodtryck till att antingen få initial behandling med de två blodtrycksläkemedlen aliskiren och amlodipin eller initial behandling med bara ett av läkemedlen.

Efter 16 veckors behandling övergick samtliga patienter till att få bägge läkemedlen, samtidigt som doserna dubblerades.

Inte överraskande var den sammantagna blodtryckssänkningen, mätt under vecka 8 till 24, större i gruppen som fått initial kombinationsbehandling.

Efter att patienter som fått börja med monoterapi övergick till två läkemedel minskade skillnaden i blodtryckssänkning mellan grupperna.

Efter 24 veckor var den genomsnittliga sänkningen i systoliskt blodtryck 1,4 mmHg större bland de patienter som initialt hade fått kombinationsbehandling, jämfört med dem som fått börja med bara ett läkemedel. Denna skillnad var dock inte statistiskt signifikant.

Andelen patienter som avbröt studien på grund av biverkningar var den samma i behandlingsgrupperna.

Resultatet gör att forskarna bakom studien förespråkar att fler patienter får initial kombinationsbehandling mot högt blodtryck.

Studien, som publiceras i tidskriften Lancet, har finansierats av läkemedelsföretaget Novartis.

Läs abstract till studien:

Lancet, publicerad online den 13 januari 2011

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News