fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Forskare: För mycket syrgas dödar

Publicerad: 2 maj 2018, 14:18

Fler än 16 000 patienter ingår i den nya metaanalysen.

Foto: Thinkstock

Akut sjuka patienter kan ha högre risk att dö i förtid om de får syrgas i onödan, enligt en ny metaanalys i Lancet. Fast en svensk expert anser att man drar för höga växlar av fynden.

Ämnen i artikeln:

SepsisHjärtinfarktStroke

Maria Gustavsson

maria.gustavsson@dagensmedicin.se


Analysen bygger på 25 randomiserade studier, däribland den svenska syrgasstudien Deto2x-Ami som berör patienter med misstänkt hjärtinfarkt. Fler än 16 000 personer ingår i analysunderlaget och de hade bland annat drabbats av stroke, sepsis eller hjärt-kärlsjukdom.

Forskare ville titta närmare på risken att dö efter 30 dagar om patienterna hade fått syrgas trots att de inte hade en nedsatt syresättning i blodet.

Enligt resultaten var risken att dö i förtid 21 procent högre för dem som behandlades med mycket syrgas, jämfört med patienter som fick konventionell syrgasterapi.

Forskarna anser att det behövs fler studier på området för att bättre förstå på vilket sätt som kroppen kan ta skada av extra syrgas.

Den nya metaanalysen är intressant och välgjord, anser Robin Hofmann som är kardiolog vid Södersjukhuset i Stockholm samt en av forskarna bakom studien Deto2x-Ami.

– Fast jag tycker att forskarna drar för höga växlar när det kommer till resultaten, säger han.

Robin Hofmann påpekar att majoriteten av patienterna i analysen kommer från deras svenska syrgasstudie samt en publikation som berör stroke.

– Ingen av de här två studierna visar att syrgasbehandling är till nytta för patienterna om de har en normal syresättning. Men behandlingen är inte heller skadlig på något sätt vid måttliga doser, säger han.

Robin Hofmann lyfter att risken för förtidig död i metaanalysen drivs av resultat från flera mindre studier som berör många olika sjukdomar, exempelvis sepsis och akut blindtarmsinflammation. Utifrån det underlaget kan man inte säkert säga något om dödlighet bland dessa patientgrupper, menar han.

Nyligen publicerade Robin Hofmann och kollegan Stefan James i Uppsala en text i tidskriften Circulation där de diskuterar gränsvärden för när syrgasbehandling inte längre gör nytta vid akut hjärt-kärlsjukdom. Deras slutsats är att patienter med normal syremättnad i blodet, som ligger på 90 procent eller högre, inte har nytta av extra syrgas.

Patienterna i metaanalysen var äldre än 18 år och kom bland annat från Sverige, Norge och Finland.

Läs mer i abstract:

Mortality and morbidity in acutely ill adults treated with liberal versus conservative oxygen therapy (IOTA): a systematic review and meta-analysis. Lancet, publicerad online den 28 april 2018. DOI: 10.1016/S0140-6736(18)30479-3

Relaterat material

ESC- Ingen fördel med rutinbehandling med syrgas

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev