Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Forskare föreslår gratis statiner på snabbmatskedjor

Publicerad: 13 augusti 2010, 11:48

En statintablett om dagen neutraliserar riskerna med en ostburgare och en milkshake. Det hävdar forskare som föreslår att snabbmatskedjor ska ha gratis blodfettsänkare på menyn.


Artikelförfattarna som är knutna till Imperial College i London, Storbritannien, publicerar enligt nyhetstjänsten Eurekalert sitt något ovanliga förslag i tidskriften American Journal of Cardiology nu på söndag den 15 augusti.

De har använt data från en metaanalys av primärprevention med olika typer av statiner. Den minskade risken för hjärt-kärlsjukdom har sedan ställts mot hur mycket hjärtrisken ökar genom konsumtion av snabbmat.

Enligt författarna är den riskminskningen som daglig konsumtion av de flesta statiner ger större än den riskökning som är förbunden med ett dagligt extra fettintag motsvarande en Quarter Pounder-hamburgare med ost och en liten milkshake.

Deras slutsats är att statinbehandling kan neutralisera den hjärtrisk som en ohälsosam diet medför. De föreslår därför att snabbmatsresturanger ska erbjuda gratis statiner – precis som man får gratis ketchup till hamburgaren.

De betonar att konceptet inte ersätter en hälsosam livsstil, men att det ändå skulle kunna ha goda hälsoeffekter till en liten kostnad.

Forskarna anser dock att fler studier behövs för att utvärdera potentiella risker med statinbehandling utan läkarkontroll. De förelår också en varning på förpackningen om att ingen tablett kan ersätta en hälsosam livsstil.

Läs abstract:

American Journal of Cardiology, publicerad online den 15 augusti 2010

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev