onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Forskare: medelålders kvinnor bör kolla sitt blodtryck

Publicerad: 17 maj 2021, 07:53

Blodtrycket mättes hos fler än 12 000 kvinnor och män. Foto: Gettyimages

Kvinnor bör kontrollera sitt blodtryck redan i fyrtioårsåldern, anser norska forskare bakom nya data.

Ämnen i artikeln:

HjärtinfarktKärlkrampHögt blodtryckDiabetes typ 2FetmaObesitas

T

TT


Forskarna drar den slutsatsen efter att ha mätt blodtrycket hos fler än 12 000 kvinnor och män när de var 41 år i snitt. Deltagarna följdes sedan i som längst 16 år, samtidigt som forskarna registrerade antalet fall av akut kranskärlssjukdom, det vill säga hjärtinfarkt och/eller kärlkramp.

För kvinnor sågs ett samband mellan ett måttligt förhöjt blodtryck i fyrtioårsåldern och en högre sannolikhet för kranskärlssjukdom senare i livet. Ett liknande samband sågs däremot inte för män efter att forskarna justerat resultaten för olika riskfaktorer. 

Läs även: Kraftfull kritik mot blodtrycksstudie 

I den aktuella studien, vars resultat nu presenteras i tidskriften European Journal of Preventive Cardiology, ingick data för 6 381 kvinnor respektive 5 948 män.

Enligt forskarna går resultatet i linje med tidigare forskning, som visar att ett högt blodtryck hos kvinnor är en starkare riskfaktor för hjärtsjukdom senare i livet än vad det är hos män.

Därför tycker de norska forskarna att det finns all anledning för kvinnor att kontrollera sitt blodtryck, redan tidigt i fyrtioårsåldern.

”Även om de känner sig friska, så bör kvinnor låta kontrollera sitt blodtryck med regelbundna intervall i primärvården. De som har andra riskfaktorer, som fetma, diabetes, autoimmuna sjukdomar, graviditetskomplikationer eller som har föräldrar med högt blodtryck, bör kontrollera det ännu oftare”, säger en av forskarna bakom studien, Ester Kringeland vid universitetet i Bergen, i ett uttalande. Enligt Ester Kringeland ”bör kvinnor känna till sitt blodtryck”.

För att minska risken att drabbas av högt blodtryck, så kallad hypertoni, bör man bibehålla en normal kroppsvikt, äta sunt och motionera regelbundet.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev