Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag18.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hjärta-kärl

Forskare: Omega 3 är verkningslöst

Publicerad: 19 juli 2018, 11:03

Foto: Thinkstock

Omega 3 har länge rekommenderats som ett kosttillskott som skyddar mot hjärtsjukdomar. Men en ny rapport antyder att detta inte stämmer.


Bakom de nya rönen står det oberoende forskarnätverket Cochrane.

Nätverket granskar läkemedelsdata och har vid flera tillfällen kommit fram till att vissa preparat som påstås ha goda effekter i själva verket är verkningslösa. Så tycks nu vara fallet med kosttillskottet omega 3.

Omega 3 är en typ av fettsyror som finns i vissa typer av föda, exempelvis valnötter och fet fisk. Små mängder är viktiga för vår hälsa — exempelvis genom att minska blodtrycket — och man har därför antagit att ökat intag av fettsyrorna skulle kunna ge bättre hjärthälsa.

Men så är kanske inte fallet. I granskningen har forskarna gått igenom 79 studier där hälsoeffekterna undersökts. Totalt ingår 112 059 personer i studierna.

Resultat: Kosttillskott i form av omega 3 ger inga märkbara hälsoeffekter. De minskar inte risken för hjärtsjukdomar och stroke. Risken för dödsfall är nästan exakt densamma som hos människor utan kostillskott.

Forskarna drar slutsatsen att det i princip är meningslöst med omega 3-tillskott.

"Granskningen är bevis för att omega 3-tillskott inte ger bättre hjärthälsa eller minskar risken för stroke eller dödsfall", säger forskningsledaren Lee Hooper vid University of East Anglia i Storbritannien enligt ett pressmeddelande.

Relaterat material

Kapslar med omega-3 skyddar inte hjärtat

Forskare: rekommendationer om fett kan behöva omvärderas

Omega 3 skyddade inte hjärtat

TT

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev