Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Forskare: Riskfyllt när fattiga singlar kärlopereras

Publicerad: 11 april 2019, 08:20

Varje år dör cirka 30 000 personer i Sverige av hjärt-kärlsjukdomar.

Foto: Thinkstock

Riskerna tycks vara högre när den fattigare och ensammare delen av befolkningen kranskärlsopereras, enligt en svensk observationsstudie.


Ämnen i artikeln:

Hjärtinfarkt

En nyopererad 60-åring som bor ihop med en partner, har hög inkomst och utbildning lever i snitt fem år längre än en lågutbildad singel med en lägre lön, enligt resultaten.

"Det är första gången man kan se att de sociala förutsättningarna har så stark koppling till den förväntade livslängden efter operationen. Nu behöver vi undersöka exakt vad detta beror på och lägga fokus på att hjälpa människor som tillhör sociala riskgrupper", säger Susanne Nielsen, forskare vid Göteborgs universitet, i ett pressmeddelande.

En svaghet med studien är att forskarna inte har justerat resultaten för flera centrala faktorer, exempelvis rökning, fysisk aktivitet, fetma och kost.

Varje år dör cirka 30 000 personer av någon form av hjärt-kärlsjukdom i Sverige. I den aktuella studien har forskare undersökt hur sociala faktorer som civilstånd, inkomst och utbildning påverkat livslängden efter kranskärlsoperation, bypass. Studien bygger på data för fler än 110 000 män och kvinnor under perioden 1992 till 2015.

Studien har publicerats i tidskriften Journal of the american heart association och genomförts med stöd av Hjärt-lungfonden.

TT/DAGENS MEDICIN

Ämnen i artikeln:

Hjärtinfarkt

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev